Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι όταν κάνει ζέστη, είναι καλό να τρώμε μόνο σαλάτες και φρούτα. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, τις ζεστές ημέρες μια επίσκεψη σε ένα…ινδικό εστιατόριο θα μπορούσε να μας βοηθήσει περισσότερο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, τρώγοντας καυτερά ινδικά πιάτα και καυτερές πιπεριές το σώμα μας θα λάβει το μήνυμα ότι έχει υπερθερμανθεί και θα ενεργοποιήσει στο μέγιστο τον μηχανισμό της εφίδρωσης, που είναι η φυσική μας άμυνα στη ζέστη. Με την εφίδρωση και την εξάτμιση του ιδρώτα το δέρμα ψύχεται – αυτό με τη σειρά του ψύχει το αίμα, το οποίο επιστρέφει ψυχρότερο στην κεντρική κυκλοφορία.
Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι η οδηγία για κατανάλωση τις ζεστές ημέρες πολλών φρούτων, όπως το καρπούζι, και λαχανικών, όπως το αγγούρι, είναι λανθασμένη, καθώς και τα δύο είναι πλούσια σε νερό που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.
Το καρπούζι βοηθά και για έναν επιπρόσθετο λόγο: το αμινοξύ κιτρουλίνη, που περιέχει, διαστέλλει τις αρτηρίες. Έτσι το αίμα που έχει ψυχρανθεί κυκλοφορεί καλύτερα στον οργανισμό και ψυχραίνει πιο αποτελεσματικά το σώμα. Για τον ίδιο λόγο είναι σημαντικό να επιλέγουμε συνολικά τροφές που διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος, όπως το σπανάκι και ο κουρκουμάς.
Γάλα καρύδας και μέντα υποστηρίζουν επίσης την αποτελεσματική ενυδάτωση και προλαμβάνουν την εξάντληση λόγω της ζέστης. Το δε αγγούρι μειώνει την κατακράτηση υγρών (έτσι ενδείκνυται για εκείνους που αισθάνονται πρησμένοι λόγω ζέστης).
Επιπλέον, τις ζεστές ημέρες, είναι σημαντικό να μειώνουμε την κατανάλωση υδατανθράκων καθώς επίσης κι εκείνη του κρέατος και του αλκοόλ. Το ρύζι και οι σύνθετοι υδατάνθρακες, αλλά και το κρέας απαιτούν αρκετή ενέργεια για την πέψη τους- με αποτέλεσμα να παράγεται περίσσεια θερμότητα στο σώμα (θερμογένεση). Γι’ αυτό και τις ζεστές μέρες καλό είναι να αποφεύγουμε να τρώμε πολύ και να προτιμούμε τα μικρά και συχνά γεύματα με βάση τις φυτικές τροφές.