Κυριακή 25/7/2021

Τα αντιπηκτικά μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19

Η χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων για το αίμα σε ασθενείς με Covid-19 μέσα σε 24 ώρες από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων, μειώνει τον κίνδυνο να πεθάνουν.

Αυτό, όπως αναφέρεται στην έρευνά τους, συμβαίνει διότι ορισμένοι θάνατοι από τον κορωνοϊό οφείλονται σε θρόμβους που εμφανίζονται σε φλέβες και αρτηρίες. Τα αντιπηκτικά αποτρέπουν κάτι τέτοιο, ενώ επιπλέον έχουν αντιιικές και δυνητικά αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κρίστοφερ Ρεντς του Τμήματος Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, στην έρευνά τους, την οποία δημοσίευσαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.300 ασθενείς με μέση ηλικία 68 ετών, που νοσηλεύτηκαν σε αμερικανικά νοσοκομεία λόγω λοίμωξης Covid-19. Από αυτούς, το 84% είχαν πάρει αντιπηκτικά μέσα στο πρώτο 24ωρο από την εισαγωγή τους, ενώ συνολικά υπήρξαν 622 θάνατοι (15%) μέσα στις επόμενες 30 μέρες.

Απόλυτη μείωση του κινδύνου

Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό θανάτων ήταν 14,3% σε όσους είχαν πάρει αντιπηκτικό, έναντι 18,7% σε όσους δεν είχαν πάρει, δηλαδή υπήρχε μια απόλυτη μείωση του κινδύνου κατά 4,4% και του σχετικού κατά 34%. Το όφελος ήταν μεγαλύτερο για όσους δεν είχαν χρειαστεί άμεση εισαγωγή σε ΜΕΘ. Επίσης, δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ