Τρίτη, 20 Απρ 2021

Έρευνα-σοκ! Ο Covid-19 «πνίγει» τα κύτταρα του εγκεφάλου

Aίσθηση «θολούρας»

Ερευνητές εξετάζοντας τον εγκέφαλο ανθρώπων που πέθαναν από Covid-19 κατάφερεαν να βρουν την εξήγηση για σοβαρά συμπτώματα της ασθένειας, όπως είναι η εμφάνιση ψυχώσεων, αλλά και η έντονη «θολούρα» στο μυαλό. Διαπίστωσαν ότι ουσιαστικά ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 «πνίγει» τα κύτταρα του εγκεφάλου, προκαλώντας τους ασφυξία.

Αύξηση στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων

Οπως εξήγησε ο καθηγητής Παθολογίας του αμερικανικού Johns Hopkins University School of Medicine David Nauen, μιλώντας στο ABC News, οι νεκροψίες έδειξαν ότι υπήρχε μεγάλη αύξηση στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου μιας συγκεκριμένης κατηγορίας κυττάρων, που είναι γνωστά ως μεγαλοκύτταρα. Τα μεγάλα αυτά κύτταρα ήταν τόσο πολλά, που δεν άφηναν αρκετό χώρο ελεύθερο ώστε να περάσει η απαραίτητη ποσότητα αίματος. Αυτό είχε ως συνέπεια ο εγκέφαλος να μη λαμβάνει ούτε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ούτε την ποσότητα του οξυγόνου που χρειάζεται, και έτσι να «λιμοκτονεί» και να «ασφυκτιά».

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει στο 100% των δυνατοτήτων του, προκαλώντας από τη μία την αίσθηση της «θολούρας», που έχουν αναφέρει πολλοί ασθενείς με Covid-19 ως σύμπτωμα, η οποία δεν τους επιτρέπει να σκεφτούν ξεκάθαρα και να κάνουν εύκολα καθημερινές νοητικές εργασίες, από την άλλη, σε ακραίες περιπτώσεις, η δυσλειτουργία του εγκεφάλου είναι τόσο σοβαρή, που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ψυχώσεων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ