Νέα «όπλα» στη μάχη με τον Covid

Τουλάχιστον τρία εγκεκριμένα φάρμακα αναμένεται να είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη έως τον Οκτώβριο του 2021

Must Read

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση πειραματικών φαρμάκων κατά του Covid-19, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Κομισιόν, με στόχο την κυκλοφορία τουλάχιστον τριών νέων εγκεκριμένων φαρμάκων έως τον Οκτώβριο του 2021!

Η Κομισιόν αναφέρει, επίσης, ότι θα συγκροτήσει χαρτοφυλάκιο από 10 πιθανά φάρμακα κατά του Covid και πως θα ταυτοποιήσει τα πέντε πλέον υποσχόμενα έως τον Ιούνιο, με την ελπίδα να κινήσει τις διαδικασίες κοινής προμήθειας για λογαριασμό των κυβερνήσεων της Ε.Ε. έως το τέλος του έτους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διευκρινίζει ποια φάρμακα είναι πιθανόν να επιλέξει, ώστε να προχωρήσει σε συνομιλίες για την προμήθειά τους, αλλά πρόσφατα ευρωπαϊκά έγγραφα δείχνουν ότι η Κομισιόν βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με φαρμακευτικές εταιρίες παρασκευής μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Το μοναδικό φάρμακο για τον Covid-19 που έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει αγοραστεί για κοινή χρήση είναι το Remdesivir της Gilead, για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποφανθεί ότι δεν είναι αποτελεσματικό απέναντι στις σοβαρές μορφές της νόσου. «Χρειαζόμαστε μια γερή ώθηση στις θεραπείες, προκειμένου να περιορίσουμε την ανάγκη νοσηλείας, να επιταχύνουμε τον χρόνο ανάρρωσης και να περιορίσουμε τη θνητότητα» δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου (μικρή φωτό), προσθέτοντας ότι τα νέα φάρμακα θα πρέπει να βοηθήσουν επίσης στην αντιμετώπιση «της μακράς Covid».

Η Κομισιόν σχεδιάζει να επενδύσει σε κλινικές δοκιμές και σε έρευνα για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης φαρμάκων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εκδώσει γνωμοδοτήσεις για 57 αναπτυσσόμενα φάρμακα κατά του Covid, στα οποία περιλαμβάνονται φάρμακα μικρού μοριακού βάρους και μονοκλωνικά αντισώματα, αντιιικά και ανοσορυθμιστές. Τρία φάρμακα βρίσκονται σε διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης των δεδομένων μόλις αυτά γίνονται διαθέσιμα, ανάμεσά τους τα αντισώματα bamlanivimab και etesevimab της Eli Lilly.

Προκειμένου να αυξήσει την πρόσβαση σε φάρμακα, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει να επενδύσει για την αύξηση της παραγωγής, ενώ σχεδιάζει να διευκολύνει συμπράξεις μεταξύ φαρμακευτικών εταιριών, με στόχο την ταχεία αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This