Πέμπτη 24/6/2021

Σωστή διατροφή για τους μαθητές που δίνουν πανελλαδικές

To... μενού των εξετάσεων

Είναι γεγονός ότι η διατροφή των μαθητών είναι καθοριστική, ειδικά την περίοδο των εξετάσεων. Οι υποψήφιοι για να αφομοιώσουν καλύτερα την ύλη πρέπει αφενός να κοιμούνται καλά, αφετέρου να ακολουθούν μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα βοηθήσει τον οργανισμό να είναι πιο υγιής και πιο ισχυρός!

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Ο ρόλος του πρωινού

Το συγκεκριμένο γεύμα είναι απαραίτητο για κάθε μαθητή. Ο ρόλος του είναι εξαιρετικά σημαντικός, ειδικά σε απαιτητικές περιόδους της ζωής του, όπως αυτή των εξετάσεων, εφόσον εξασφαλίζει σωματική και πνευματική ευεξία. Η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου μας και τα χαμηλά επίπεδά της έχουν συσχετιστεί με φτωχή μνήμη, δυσκολίες στη συγκέντρωση και τη μάθηση.

Τρώγοντας λοιπόν πρωινό αυξάνουμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να λειτουργεί σωστά. Ερευνες αφού μελέτησαν την απόδοση μαθητών σε πρωινά τεστ στο σχολείο μετά τη λήψη ή μη πρωινού έδειξαν ότι η απόδοσή τους ήταν υψηλότερη, όταν εκείνοι είχαν καταναλώσει πρωινό στο σπίτι, κάτι που οφειλόταν και στην καλύτερη λειτουργία της μνήμης τους.

Οσο πιο συχνά τόσο πιο καλά!

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων βοηθά τον μαθητή να είναι σε εγρήγορση και να αυξάνει έτσι την αποδοτικότητά του. Στον αντίποδα, αν καταναλώσει μεγάλα και λιπαρά γεύματα, θα του προκληθεί υπνηλία, θα μειωθεί η ικανότητα συγκέντρωσής του και να σκέφτεται γρήγορα και αποδοτικά. Τα συχνά γεύματα, χαμηλά σε λιπαρά, αποτελούν μια σωστή επιλογή, επειδή είναι πιο εύπεπτα, δίνοντας τη δυνατότητα στον μαθητή να επιτελέσει τις πνευματικές του διεργασίες πιο αποτελεσματικά.

Σωστή ενυδάτωση

Ο καλά ενυδατωμένος οργανισμός μειώνει το αίσθημα κόπωσης και ρυθμίζει καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματος. Καλό είναι να αποφεύγονται τα υγρά που περιέχουν ζάχαρη (χυμοί, αναψυκτικά, κακάο), καθώς οδηγούν σε απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα. Οι μαθητές, εκτός από νερό, πρέπει να καταναλώνουν γάλα, τσάι και χυμούς φρούτων.

Η αλήθεια για τη σοκολάτα

Εχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωσή της συμβάλλει στην παραγωγή ενδοκρινών, ουσιών που βελτιώνουν τη διάθεση και ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ