Δευτέρα 21/6/2021

Ο ΕΜA ενέκρινε τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών με Pfizer – Μαγιορκίνης: «Δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για αυτό»

Ασφαλές για τις ηλικίες 12 – 15 ετών ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) πως είναι το εμβόλιο της Pfizer, τονίζοντας πως, πλέον, επιτρέπεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο εμβολιασμός των παιδιών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας με το συγκεκριμένο σκεύασμα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως είναι «στην κρίση των ευρωπαϊκών κρατών για το πότε θα αρχίσουν να το χρησιμοποιούν».

Ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμών του ΕΜΑ, τόνισε πως και για τα παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τους ενήλικες, δηλαδή ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται σε δύο δόσεις και σε απόσταση τριών εβδομάδων μεταξύ τους. Ανέφερε, μάλιστα, πως θα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ληφθούν αποφάσεις και για το εμβόλιο της Moderna σχετικά με αυτές τις ηλικίες.

Ο ΕΜΑ με την απόφαση αυτή ακολουθεί τους αντίστοιχους οργανισμούς των ΗΠΑ και του Καναδά που ενέκριναν επίσης τον εμβολιασμό παιδιών και νέων άνω των 12 ετών με το εμβόλιο των Pfizer/BionTech. Η απόφαση βασίστηκε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 εφήβους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, ωστόσο οι ερευνητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη διαδικασία εμβολιασμού ως προς την ασφάλειά του για ακόμη δύο χρόνια.

Ο Καβαλέρι μίλησε και για τέσσερα αντιιικά φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων που τελούν υπό αναθεώρηση από τον EMA. «Είμαστε σίγουροι ότι ορισμένες από αυτές τις αναθεωρήσεις θα οδηγήσουν σε εξουσιοδοτημένες θεραπείες κατά της Covid έως το τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του 2021. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή είναι ευεργετικά για άτομα με Covid-19 που δεν βρίσκονται σε νοσοκομείο. Ο EMA συμβουλεύει να μην επιτραπεί η χρήση τους σε ασθενείς με Covid-19 προτού έχουμε οριστικά στοιχεία», δήλωσε σχετικά.

Δεν θα αρχίσει άμεσα ο εμβολιασμός σε παιδιά

Στο πλαίσιο της αποψινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά και με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον EMA στα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, τόνισε ότι τα παιδιά δεν έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη μετάδοση του κορωνοϊού στη χώρα μας. «Δεν θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε παιδιά στο αμέσως επόμενο διάστημα και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι αυτοί που θα πρέπει να μην αμελήσουν το εμβόλιο μέσα στο καλοκαίρι και «να πάνε να εμβολιαστούν αν δεν το έχουν ήδη κάνει», είναι όσοι βρίσκονται στην ηλικία άνω των 65 ετών.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ