Πέμπτη 24/6/2021

Εμβόλιο μέσω τσιρότου ετοιμάζουν οι Αυστραλοί

Το εμβόλιο του κορωνοϊού σύντομα θα μπορεί να χορηγείται και μέσω τσιρότου, για όσους φοβούνται τις βελόνες. Μάλιστα, τα πρώτα πειράματα δείχνουν ότι προκαλεί γρηγορότερη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε σχέση με το ενέσιμο εμβόλιο.

Ηδη ερευνητές στην Αυστραλία, με επικεφαλής τον David Muller του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, ανέπτυξαν την κατάλληλη τεχνολογία. Χάρη σε αυτή, η δόση του εμβολίου θα εμπεριέχεται σε αυτοκόλλητο σαν το τσιρότο νικοτίνης που μπορεί να χρησιμοποιήσουν όσοι θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα. Οταν ενεργοποιείται το τσιρότο, απελευθερώνει κάτω από το δέρμα με μικροσκοπικές βελόνες μικροποσότητες του εμβολίου.

«Προκαλεί ταχύτερη και καλύτερη ανοσοαπόκριση» επισήμανε ο Muller στην εφημερίδα «The Australian», τονίζοντας, μάλιστα, ότι το εμβόλιό τους που χορηγείται με αυτό τον τρόπο «εξουδετερώνει πολλά μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού SARS-CoV-2, μεταξύ των οποίων το βρετανικό και το νοτιοαφρικανικό».

Ο ερευνητής ανέφερε ότι η χορήγηση του εμβολίου με τσιρότο, σαν αυτό που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την εταιρία Vaxxas, έχει άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα, που αφορά την εύκολη συντήρηση και τη διανομή του. Δεν απαιτεί τη χρήση ψυγείων, καθώς μπορεί να συντηρηθεί επί μία εβδομάδα σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου, ενώ σε θερμοκρασία δωματίου (25 βαθμοί Κελσίου) μπορεί να συντηρηθεί ακόμη και για έναν μήνα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ