Στην κόψη του ξυραφιού κινείται η κατάσταση αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ενώ το τέταρτο κύμα είναι πλέον εδώ και εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό, απειλώντας ζωές και τα εθνικά συστήματα υγείας.
Την ίδια ώρα όμως χθες, η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιούσε για τη μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγμένων στελεχών, πιθανόν πιο επικίνδυνων από αυτά που ήδη εξαπλώνονται στην κοινότητα. «Η πανδημία αργεί να τελειώσει» σημείωναν σε ανακοίνωσή τους οι ειδικοί οι οποίοι συμβουλεύουν τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης και μετάδοσης νέων παραλλαγμένων στελεχών, πιθανόν πιο επικίνδυνων και με μεγαλύτερη δυσκολία να τεθούν υπό έλεγχο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, την Παρασκευή η Κίνα έσπευσε να απορρίψει όπως όπως τις επικρίσεις που διατύπωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για την έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους των κινεζικών Αρχών στην έρευνα για την αναζήτηση της προέλευσης της επιδημίας που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν.
Την ώρα δε που αυξάνονται οι πιέσεις επί του διεθνούς οργανισμού για τη διεξαγωγή νέας, εις βάθος έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ζήτησε από το Πεκίνο περισσότερη συνεργασία για να γίνει αντιληπτό τι πραγματικά συνέβη. Oπως είναι γνωστό, τον περασμένο Ιανουάριο η αποστολή στην Κίνα ομάδας εμπειρογνωμόνων δεν επέτρεψε να εξαχθούν συμπεράσματα και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε ότι η απροθυμία του Πεκίνου να παραδώσει πρωτογενή στοιχεία συνιστά πρόβλημα. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία για να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη» δήλωσε συγκεκριμένα.
Αν και το Πεκίνο καταβάλλει προσπάθειες να βγάλει από το πλάνο την υπόθεση της διαφυγής του ιού από το εργαστήριο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε: «Τα ατυχήματα στο εργαστήριο συμβαίνουν, είναι αρκετά συνηθισμένο. Εχω δει κι εγώ (τέτοια ατυχήματα) και έχω κι εγώ κάνει σφάλματα».
Πρόσθεσε ότι «άρα αυτό μπορεί να συμβεί και είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί τι συνέβη στα εργαστήριά μας και έχουμε ανάγκη από πληροφορίες, απευθείας πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατούσε στα εργαστήρια πριν από την πανδημία», αναφερόμενος επίσης στο γεγονός ότι η ομάδα της έρευνας δεν είχε πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.