H φυσική ανοσία από μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό μπορεί να προσφέρει πιο ισχυρή προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα σε σύγκριση με την ανοσία που προσφέρει ο πλήρης εμβολιασμός.
Αυτό είναι το συμπέρασμα Ισραηλινών ερευνητών, οι οποίοι συνέκριναν ανθρώπους που είχαν κάνει τις δύο δόσεις του Pfizer – BioNTech με ανεμβολίαστους που είχαν κολλήσει προηγουμένως τον ιό. Η διαφορά που προκύπτει είναι εντυπωσιακή, αφού η φυσική ανοσία καθιστά όποιον την έχει 13 φορές λιγότερο πιθανό να κολλήσει τον κορονοϊό σε σύγκριση με αυτόν που έχει κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου.
Οι ερευνητές του Maccabi Healthcare και του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, που παρακολούθησαν 800.000 ανθρώπους, χωρισμένους σε τρεις ομάδες (τους ολοκληρωτικά εμβολιασμένους, τους ανεμβολίαστους και αυτούς που είχαν κολλήσει και είχαν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου), σημειώνουν ότι η έρευνά τους, η οποία ακόμα δεν έχει εξεταστεί από άλλους ειδικούς, δεν καταλήγει ωστόσο στο συμπέρασμα ότι δεν θα πρέπει να γίνεται εμβολιασμός.
Κι αυτό γιατί, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι ανεμβολίαστοι έχουν πέντε φορές περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού από τους εμβολιασμένους και 29 φορές περισσότερες νοσηλείες σε νοσοκομείο. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα των Ισραηλινών δεν έχουν ληφθεί υπόψη παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και η περιοχή κατοικίας, που μπορεί να διαφοροποιούν το κατά πόσο κάποιος τηρεί τα μέτρα της απόστασης και της αυτοπροστασίας.