Μειωμένος ο κίνδυνος θρομβώσεων μετά το εμβόλιο σύμφωνα με βρετανική έρευνα

Must Read

Με τον κίνδυνο των θρομβώσεων να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για αρκετούς πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, μια νέα βρετανική μελέτη έρχεται να τονίσει πως ο κίνδυνος να εμφανιστούν θρομβώσεις είναι πολύ μικρότερος μετά τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 απ’ ό,τι αν κολλήσει κάποιος τη νόσο.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πιο μεγάλη έρευνα που έχει γίνει μέχρι τώρα για τις παρενέργειες που συνδέονται με το εμβόλιο. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται από την επιθεώρηση «British Medical Journal» (BMJ), συγκρίθηκαν τα ιατρικά δεδομένα 29.000.000 ανθρώπων, που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech ή εκείνου των Οξφόρδης-AstraZeneca μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021, με αυτά σχεδόν 2.000.000 ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό. Ο κίνδυνος να παρουσιάσει κάποιος φλεβική θρόμβωση είναι σχεδόν 200 φορές πιο αυξημένος αν κολλήσει Covid (12.614 επιπλέον κρούσματα στα 10.000.000) απ’ ό,τι αν εμβολιαστεί με AstraZeneca (66 επιπλέον κρούσματα).

«Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών θα είναι απολύτως καλά με αυτά τα εμβόλια»

Αναφορικά με τις αρτηριακές θρομβώσεις, δεν διαπιστώθηκε κανένα επιπλέον κρούσμα για οποιοδήποτε από τα εμβόλια, όμως 5.000 επιπλέον κρούσματα στα 10.000.000 άτομα παρατηρήθηκαν μεταξύ αυτών που προσβλήθηκαν από Covid-19.

Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό κινδυνεύουν έντεκα φορές περισσότερο να υποστούν εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο (1.699 επιπλέον κρούσματα σε 10.000.000 άτομα) απ’ ό,τι αυτοί που εμβολιάζονται με Pfizer (143 επιπλέον περιπτώσεις). «Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών θα είναι απολύτως καλά με αυτά τα εμβόλια» δήλωσε στο BBC η επικεφαλής των ερευνητών που συμμετείχαν στη μελέτη Τζούλια Χίπσλεϊ-Κοξ, υποστηρίζοντας πως πρέπει «να τεθούν στο πλαίσιό τους» τα «πολύ σπάνια κρούσματα» αιματικών θρόμβων.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Οξφόρδης υπογράμμισε πως αυτός ο αυξημένος κίνδυνος να αναπτυχθούν θρόμβοι επικεντρώνεται σε περιόδους «πιο συγκεκριμένες και σύντομες» με τα εμβόλια («15 έως 21 ημέρες μετά τον εμβολιασμό με Pfizer για τα εγκεφαλικά αγγειακά επεισόδια, «8 έως 14 ημέρες για τη θρομβοκυτταροπενία με το AstraZeneca») απ’ ό,τι μετά την εμφάνιση του Covid-19, οπότε ο κίνδυνος παρατείνεται «για 28 ημέρες μετά τη μόλυνση».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This