Νέα μελέτη στο The Lancet παρατηρεί ανησυχητικές τάσεις στους πλήρως εμβολιασμένους

Must Read

Του Prof. Dr. Günter Kampf, Πανεπιστημίου Ιατρικής Greifswald και Ινστιτούτο Υγιεινής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής όπως δημοσιεύτηκε στο The Lancet

Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19 αναμένονταν να μειώσουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2 στους πληθυσμούς, ελαττώνοντας τον αριθμό των πιθανών πηγών μετάδοσης και, ως εκ τούτου, να μειώσουν το βάρος της νόσου COVID-19.

Πρόσφατα δεδομένα, ωστόσο, δείχνουν ότι η επιδημιολογική συνάφεια των εμβολιασμένων ατόμων με COVID-19 αυξάνεται. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρεται ότι τα ποσοστά δευτερογενούς μόλυνσης μεταξύ των οικιακών επαφών που αφορούν πλήρως εμβολιασμένους είναι παρόμοια με εκείνα που αφορούν μη εμβολιασμένες περιπτώσεις (25% για τους εμβολιασμένους έναντι 23% για τους μη εμβολιασμένους).

12 από τις 31 λοιμώξεις σε πλήρως εμβολιασμένες οικιακές επαφές (39%) προέκυψαν από πλήρως εμβολιασμένες περιπτώσεις επιδημιολογικά συνδεδεμένου δείκτη. Επιπλέον, το μέγιστο ιικό φορτίο δεν διέφερε ανάλογα με την κατάσταση εμβολιασμού ή τον τύπο της παραλλαγής.

Παρά την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, τα κρούσματα αυξάνονται στην Γερμανία

Στη Γερμανία, το ποσοστό των συμπτωματικών περιπτώσεων COVID-19 μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων («επιφανειακές λοιμώξεις»), το οποίο καταγράφηκε στις 21 Ιουλίου, ήταν στο 16,9% μεταξύ ασθενών 60 ετών και άνω. Αυτό το ποσοστό αυξήθηκε εβδομάδα με την εβδομάδα και έφτασε στο 58,9% στις 27 Οκτωβρίου, παρέχοντας σαφή στοιχεία της αυξανόμενης νόσησης των πλήρως εμβολιασμένων.

Παρόμοια κατάσταση περιγράφηκε και για το Ηνωμένο Βασίλειο

Μεταξύ της 39ης και 42ης εβδομάδας του 2021 αναφέρθηκαν συνολικά 100.160 κρούσματα COVID-19 σε πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω. 89.821 αφορούσαν πλήρως εμβολιασμένους (89,7%) και 3.395 μη εμβολιασμένους (3,4%).

Μία εβδομάδα πριν, το ποσοστό κρουσμάτων COVID-19 ανά 100.000 ήταν υψηλότερο μεταξύ της υποομάδας των εμβολιασμένων σε σύγκριση με την υποομάδα των μη εμβολιασμένων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες 30 ετών και άνω.

Στο Ισραήλ αναφέρθηκε νοσοκομειακή εστία στην οποία συμμετείχαν 16 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, 23 εκτεθειμένοι ασθενείς και δύο μέλη των οικογενειών τους. Η πηγή μόλυνσης ήταν ένας πλήρως εμβολιασμένος ασθενής με COVID-19. Το ποσοστό εμβολιασμού ήταν 96,2% μεταξύ όλων των εκτεθειμένων ατόμων (151 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και 97 ασθενείς).

Δεκατέσσερις (14) πλήρως εμβολιασμένοι ασθενείς αρρώστησαν βαριά ή πέθαναν, οι δύο (2) μη εμβολιασμένοι ασθενείς ανέπτυξαν ήπια νόσο.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προσδιορίζουν τέσσερις από τις πέντε κορυφαίες κομητείες με το υψηλότερο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού (99,9–84,3%) ως κομητείες «υψηλής» μετάδοσης. Αρκετοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων υποθέτουν ότι ο εμβολιασμένος μπορεί να αποκλειστεί ως πηγή μετάδοσης.

Φαίνεται ότι είναι βαριά αμέλεια να αγνοούμε τον εμβολιασμένο πληθυσμό ως πιθανή και σχετική πηγή μετάδοσης όταν αποφασίζουμε για μέτρα ελέγχου της δημόσιας υγείας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This