Η μέθοδος που διαλύει τις πέτρες στα νεφρά

Must Read

Η θεραπευτική μέθοδος της διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας απαλλάσσει από τις πέτρες στα νεφρά γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς συγκριτικά με άλλες λιγότερο ή περισσότερο επεμβατικές θεραπείες.

Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι ουρολόγοι σήμερα εκπαιδεύονται και εκτελούν αυτή τη μέθοδο σε μεσαίου αλλά και μεγάλου μεγέθους λίθους.

«Η νεφρολιθίαση είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν ότι ένας στους 10 ανθρώπους θα την εμφανίσει στη διάρκεια της ζωής του, με τα ποσοστά να παρουσιάζουν άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οταν ένας ασθενής παρουσιάσει ένα επεισόδιο λιθίασης, έχει πιθανότητα 10% να εμφανίσει και δεύτερο μέσα σε έναν χρόνο, ενώ η πιθανότητα υποτροπής στα επόμενα 10 χρόνια είναι έως 70%. Πρόκειται για μια δυνητικά επικίνδυνη νόσο, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, και γι’ αυτό η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινά αμέσως μόλις διαπιστωθεί η ύπαρξή της» επισημαίνει ο χειρουργός ουρολόγος δρ Νικόλαος Γ. Κατσένης.

«Άχρηστες ουσίες»

Η πέτρα στα νεφρά είναι μια σκληρή μάζα που σχηματίζεται λόγω υψηλών συγκεντρώσεων αλάτων στα ούρα. «Τα ούρα περιέχουν διάφορες διαλυμένες άχρηστες ουσίες. Η παρουσία πάρα πολλών ουσιών σε πολύ λίγο υγρό οδηγεί σε σχηματισμό κρυστάλλων, οι οποίοι προσελκύουν άλλα στοιχεία. Η ένωση όλων αυτών μεταξύ τους οδηγεί στον σχηματισμό της πέτρας, η οποία συνεχίζει να μεγαλώνει αν δεν αποβληθεί με τα ούρα. Ανάλογα με τις ουσίες που περιέχονται στα ούρα σε μεγαλύτερες ποσότητες από το φυσιολογικό, δημιουργούνται λίθοι ασβεστίου, φωσφορικού μαγνησίου, ουρικού οξέος, μεικτοί, λίθοι κυστίνης, ξανθίνης και βλεννοπρωτεΐνης. Ο πιο συχνός τύπος είναι οι λίθοι ασβεστίου» μας εξηγεί ο δρ Κατσένης.

Μπόλικο νερό για την αποβολή τους συστήνουν οι ειδικοί

Ο σχηματισμός τους οφείλεται σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι συχνότερες αιτίες περιλαμβάνουν την πόση μικρής ποσότητας νερού, την υπερβολική ή καθόλου άσκηση, την παχυσαρκία, τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους και την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού.

Τις περισσότερες φορές οι νεφρόλιθοι αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω της ούρησης, χωρίς να προκληθούν ιδιαίτερα συμπτώματα. Οι αρχικές συστάσεις των ειδικών για την απομάκρυνσή τους είναι η λήψη μεγάλων ποσοτήτων νερού και η χρήση φαρμακευτικής αγωγής, προκειμένου να αλλάξει η οξύτητα των ούρων και να αποφευχθεί ο εκ νέου σχηματισμός λίθων.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις κατά τις οποίες η πέτρα δεν μετακινείται στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, μεγαλώνει και υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει απόφραξη σε κάποιο σημείο του. Όπως μας εξηγεί περαιτέρω ο δρ Κατσένης, όταν η πέτρα είναι μεγάλη ή όταν εμποδίζει τη ροή των ούρων ή όταν υπάρχουν ενδείξεις λοίμωξης, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή της.

Η πρόληψη ωστόσο μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Η κατανάλωση νερού (όχι καφέ, τσαγιού και αναψυκτικών) σε ποσότητα που επιτρέπει την παραγωγή άνω των δύο λίτρων ούρων ημερησίως και η σωστή διατροφή βοηθούν στην αποφυγή σχηματισμού τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This