Νέα θεραπεία από το Παπανικολάου για τον κορωνοϊό μειώνει τη θνητότητα!

Καλά νέα! Ελπίδες για τη θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα

Must Read

Τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης που έγινε στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης δίνουν ελπίδες για μείωση των θανάτων κατά 50% και πιο αποτελεσματική και ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών που νοσούν βαριά με κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της μελέτης δημιουργήθηκε μια πρωτοποριακή θεραπεία που κάνει χρήση Τ-λεμφοκυττάρων από δότες που νόσησαν και έγιναν καλά, τα οποία πολλαπλασιάζονται στη συνέχεια στο εργαστήριο. Τα λεμφοκύτταρα λαμβάνουν οι ασθενείς και, όταν εισέρχονται στην κυκλοφορία τους, δρουν ως «φάρμακο» καταστρέφοντας τον ιό.

Η μελέτη έγινε από την Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου, σε συνεργασία με τις κλινικές Covid και Εντατικής και το Ανοσολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης. Σε αυτήν συμμετείχαν 90 ασθενείς, οι οποίοι πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια σοβαρούς νόσησης και ενδεχομένως δυσμενούς έκβασης.

Για παράδειγμα, είχαν λεμφοπενία, βιοδείκτες κακής πρόγνωσης και πνευμονία. Οι 60 από αυτούς έλαβαν τα Τ-λεμφοκύτταρα που αναγνωρίζουν τον κορονοϊό και οι 30 έλαβαν μόνο την καθιερωμένη αγωγή που χορηγείται σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Η προκαταρκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε πως 60 ημέρες μετά την ένταξη στη μελέτη οι ασθενείς που έλαβαν το κυτταρικό προϊόν είχαν σημαντικά καλύτερη επιβίωση (76%) σε σχέση με την ομάδα των ασθενών που έλαβε μόνο την καθιερωμένη φροντίδα (48%) και αποδεσμεύτηκαν από την ανάγκη χορήγησης οξυγόνου κατά 9 ημέρες νωρίτερα. Τα Τ- λεμφοκύτταρα δρουν με συγκεκριμένο τρόπο όταν εισέρχονται στον οργανισμό του ασθενούς. Ειδικότερα, αναγνωρίζουν τον ιό ως «εισβολέα», πολλαπλασιάζονται και τον «εξουδετερώνουν». Να σημειωθεί πως η χορήγηση ήταν απόλυτα ασφαλής και δεν δημιούργησε σοβαρές παρενέργειες στους λήπτες.

Τα κυτταρικά προϊόντα παράχθηκαν από 30 υγειονομικούς δότες οι οποίοι είχαν νοσήσει και αναρρώσει. Από κάθε δότη προέκυψαν περίπου 10-15 δόσεις κυττάρων. Αυτές αποθηκεύτηκαν σε τράπεζα κυτταρικών προϊόντων και συντηρήθηκαν στο υγρό άζωτο, ώστε να είναι έτοιμες για τους ασθενείς που θα έπαιρναν μέρος στη μελέτη.

Συντονιστής της πρωτοποριακής μελέτης ήταν ο -μέχρι πριν από λίγες μέρες- διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος. Ο ίδιος τόνισε πως για να εφαρμοστεί η νέα θεραπεία και σε άλλους ασθενείς απαιτείται ειδική έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Ο κ. Αναγνωστόπουλος ευχαρίστησε τους χορηγούς της μελέτης που έδωσαν 230.000 ευρώ για να έχουν οι επιστήμονες τη δυνατότητα να την πραγματοποιήσουν. Παράλληλα, ευχαρίστησε και έδωσε συγχαρητήρια στους ερευνητές και τους δότες.

Τέλος, έκανε ειδική μνεία στις κύριες ερευνήτριες, που συνέλαβαν την ιδέα της μελέτης και σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της υλοποίησης της: την Ευαγγελία Γιαννάκη, διευθύντρια αιματολόγο, υπεύθυνη της Μονάδας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής, και την Αναστασία Παπαδοπούλου, βιοχημικό, ειδική στην Κυτταρική Θεραπεία και κάτοχο της τεχνογνωσίας παρασκευής ειδικών λεμφοκυττάρων κατά ιών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This