Εμβοές από συχνή λήψη αναλγητικών

«Καμπανάκι» για γυναίκες κάτω των 60 ετών ακόμα και από την τακτική χρήση μέτριας δόσης ασπιρίνης

Must Read

Η συχνή λήψη αναλγητικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη, αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανιστούν εμβοές και άλλα προβλήματα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of General Internal Medicine».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά, όπως η ασπιρίνη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και η ακεταμινοφαίνη είναι μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα, ευρέως διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, ωστόσο η συχνή χρήση (συμπεριλαμβανομένης της ακούσιας υπέρβασης μιας συνιστώμενης δόσης κατά τη λήψη φαρμάκων για το κρυολόγημα και τα ιγμόρεια, όπου περιέχονται τέτοια αναλγητικά) μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Πολύ υψηλές δόσεις ασπιρίνης (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) μπορεί να οδηγήσουν σε αναστρέψιμες εμβοές, αλλά μια νέα διαχρονική μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital, ερεύνησε το αν η συχνή χρήση τυπικών δόσεων κοινών αναλγητικών, συμπεριλαμβανομένων χαμηλής και μέτριας δόσης ασπιρίνης, ΜΣΑΦ και ακεταμινοφαίνης, ή η χρήση συνταγογραφούμενων αναστολέων COX-2 σχετίζεται ανεξάρτητα με τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων, επίμονων εμβοών.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η συχνή χρήση ΜΣΑΦ ή ακεταμινοφαίνης και η τακτική χρήση αναστολέων COX-2 συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμβοών. Η χρήση χαμηλής δόσης ασπιρίνης δεν αύξησε τον κίνδυνο, αλλά η συχνή χρήση μέτριας δόσης ασπιρίνης συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο επίμονων εμβοών στις γυναίκες κάτω των 60 ετών. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι χρήστες αναλγητικών μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν εμβοές και μπορεί να παρέχουν πληροφορίες για τους παράγοντες που προκαλούν αυτή την ενοχλητική διαταραχή» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Sharon Curhan. «Αν και αυτά τα αναλγητικά είναι ευρέως διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, εξακολουθούν να είναι φάρμακα και υπάρχουν πιθανές παρενέργειες.

Σε όποιον σκέφτεται να παίρνει αυτά τα είδη φαρμάκων τακτικά συνιστάται να συμβουλευτεί έναν επαγγελματία Υγείας για να συζητήσει τους κινδύνους και τα οφέλη και να διερευνηθεί εάν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στη χρήση αυτών των αναλγητικών φαρμάκων» προσέθεσε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This