Νέο μη επεμβατικό τεστ για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος

Must Read

Τον δρόμο για τη δημιουργία νέου, γρήγορου και φτηνού μη επεμβατικού τεστ για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος ανοίγει ανακάλυψη ερευνητών στην Ισπανία και τη Γερμανία. Διαπίστωσαν ότι το μικροβίωμα του εντέρου στα άτομα με τον συγκεκριμένο καρκίνο είναι διακριτό από αυτό των υγιών, άσχετα με το πόσο προχωρημένη είναι η νόσος.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους λόγω των ασαφών ή σιωπηλών συμπτωμάτων του, της μεταστατικής συμπεριφοράς του, καθώς και λόγω του ότι με τις υπάρχουσες διαγνωστικές μεθόδους εντοπίζεται πολύ αργά. Η νέα μέθοδος προτείνει την ανάλυση των μικροοργανισμών στα κόπρανα και διαπίστωσε ότι η γονιδιακή «υπογραφή» 27 εντερικών μικροβίων, κυρίως βακτηρίων, δείχνει ποιος άνθρωπος είναι υψηλού κινδύνου για παγκρεατικό αδενοκαρκίνωμα ή ποιος βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της νόσου.

Τη μέθοδο ανέπτυξαν ερευνητές του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο (CNIO) στη Μαδρίτη και του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊδελβέργη, με επικεφαλής τους Νούρια Μάλατς και Πέερ Μπορκ, αντίστοιχα, όπως αποκαλύπτουν στην έρευνα που δημοσίευσαν στο περιοδικό γαστρεντερολογίας «Gut» (Εντερο). Για τις ανάγκες της, οι ερευνητές μελέτησαν στην Ισπανία 136 ανθρώπους, από τους οποίους οι 57 με πρόσφατα διαγνωσμένο καρκίνο του παγκρέατος. Από αυτούς, οι 25 έπασχαν από καρκίνο αρχικού σταδίου, ενώ οι 32 προχωρημένου. Οι υπόλοιποι εθελοντές αποτελούνταν από 50 υγιείς και 27 με χρόνια παγκρεατίτιδα, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο στο πάγκρεας. Ακολούθησε παρόμοια μελέτη στη Γερμανία σε 76 άτομα, από τα οποία τα 44 με καρκίνο του παγκρέατος και τα 32 χωρίς, με ανάλογα αποτελέσματα.

Η μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι τα τρισεκατομμύρια των μικροοργανισμών, όπως βακτήρια και μύκητες, που συνυπάρχουν με τα ανθρώπινα κύτταρα στο σώμα μας μπορεί να παίζουν ρόλο στην πυροδότηση και, στη συνέχεια, στην εξέλιξη του καρκίνου του παγκρέατος. Αντίθετα με την επικρατούσα αντίληψη, το στοματικό μικροβίωμα δεν βρέθηκε να σχετίζεται με τον παγκρεατικό καρκίνο, αλλά το εντερικό σχετίζεται.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This