Οι ενήλικες που χάνουν τα δόντια τους από μη τραυματικές αιτίες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα του ισλαμικού πανεπιστημίου «Ιμάμ Μουχάμαντ Ιμπν Σαούντ», που βρίσκεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, η οποία παρουσιάστηκε στο μεσανατολικό συνέδριο του αμερικανικού κολεγίου καρδιολογίας στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει σαφής συσχετισμός ανάμεσα στην υγεία των δοντιών και της καρδιάς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χαμάντ Μοχάμεντ Κάμπχα, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 317.000 ανθρώπους, ηλικίας 40 έως 79 ετών, από τους οποίους το 8% δεν είχε πια καθόλου δικά του δόντια, ενώ το 13% είχε κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα.
Όπως διαπιστώθηκε, το 28% όσων δεν είχαν δόντια υπέφερε από κάποια καρδιαγγειακή πάθηση ή είχε υποστεί σχετικό επεισόδιο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, στεφανιαία νόσος, στηθάγχη κ.ά.), ενώ μεταξύ όσων είχαν ακόμα όλα τους τα δόντια μόνο το 7% αντιμετώπιζε ανάλογα προβλήματα υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο δεν αντιμετώπιζαν μόνο όσοι είχαν χάσει όλα τα δόντια τους, αλλά και εκείνοι -αν και σε μικρότερο βαθμό- που είχαν απώλεια ενός έως έξι δοντιών.
Παράγοντες
Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης δεν μεταβλήθηκε ακόμα και όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος, η εθνικότητα, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και οι επισκέψεις στον οδοντίατρο.
«Η οδοντική υγεία συμβάλλει στη διατήρηση της συνολικής υγείας του οργανισμού και τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης αποδεικνύουν ότι πράγματι υπάρχει σύνδεση μεταξύ οδοντικής και καρδιαγγειακής υγείας» δήλωσε ο δρ Κάμπχα, προσθέτοντας:
«Η κακή στοματική υγεία μπορεί να είναι προπομπός και για άλλα προβλήματα υγείας. Για τον λόγο αυτό τα άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας θα πρέπει να λαμβάνουν επαρκή υγειονομική περίθαλψη και να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο για να μειώσουν αρχικά τον κίνδυνο ουλίτιδας και να εμποδίσουν κατά συνέπεια την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων».