Ανησυχία προκαλεί το μεγάλο κύμα εισαγωγών στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Must Read

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα με ένα νέο μεγάλο κύμα εισαγωγών από μικρά παιδιά, τα οποία νοσούν είτε από κορωνοϊό είτε από την εποχική γρίπη.

Η κατάσταση μάλιστα στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς νοσηλεύονται δεκάδες παιδιά με υψηλό πυρετό και άλλα συμπτώματα, που παραπέμπουν σε ιώσεις του αναπνευστικού.

Ευτυχώς, και αυτό είναι το μόνο καθησυχαστικό δεδομένο, τα παιδιά παραμένουν σε απλές νοσοκομειακές κλίνες, και δεν οδηγούνται σε διασωλήνωση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Δεν είναι σε Μονάδα Εντατικής, αλλά παραμένουν μέσα στο νοσοκομείο για παρακολούθηση, γιατί είναι άρρωστα. Τα Νοσοκομεία Παίδων είναι γεμάτα. Είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό οι νοσήσεις. Είναι παιδιά από 0 έως 16 ετών» είπε χαρακτηριστικά o καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ Γεώργιος Χρούσος.

Σύμφωνα με γιατρό του νοσοκομείου, τα περιστατικά που προσέρχονται τις τελευταίες ημέρες στο «Αγλαΐα Κυριακού» αφορούν γρίπη, γριπώδη συνδρομή, κορονοϊό, RSV (ο ιός που συνήθως κάνει βρογχιολίτιδα), αρχόμενη πνευμονία, αλλά και λοιπές ιώσεις του αναπνευστικού. Ιδια εικόνα επικρατεί και στο Παίδων Πεντέλης, στο οποίο γεμάτα είναι αυτή τη στιγμή τα 44 από τα 50 διαθέσιμα κρεβάτια για νοσηλείες.

Ενδεχόμενη πίεση

Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για ενδεχόμενη πίεση που θα δεχτούν τα νοσοκομεία, αλλά και για την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στα παιδιά. Λόγω αυτής της αύξησης στα περιστατικά, η επιτροπή αποφάσισε τη μείωση του ηλικιακού ορίου στον εμβολιασμό των παιδιών για τον Covid-19 (στην ηλικιακή ομάδα 6 μηνών έως 4 χρονών). Οπως αναφέρουν, τα παιδιά λειτουργούν ως επιταχυντές της τρι-δημίας – των παράλληλων κρουσμάτων δηλαδή από τρεις «πηγές»: τη γρίπη, τον κορωνοϊό και τον ιό RSV.

Το περίεργο είναι πως αυτή τη φορά δεν κυριαρχεί στην κοινωνία ένα είδος ιού έναντι των άλλων. Υπάρχουν περιστατικά γρίπης, κορονοϊού και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ενός ιού που κυριαρχεί στην παιδική ηλικία και δεν προκαλεί, κατά κανόνα, βαριά νόσηση.
«Εχουμε ένα μικρό κύμα σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και το ενδιαφέρον είναι ότι έχουμε και κύμα Covid-19 και κύμα RSV και κύμα γρίπης ταυτόχρονα. Είναι συνδυασμός των τριών αυτών καταστάσεων. Υπάρχουν παιδιά από όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως μικρότερα. Το RSV χτυπάει κυρίως τα μικρά παιδιά, έως νηπιαγωγείο και πρώτες τάξεις δημοτικού. Η γρίπη και ο Covid-19 χτυπάει τα παιδιά όλων των ηλικιών» εξήγησε ο καθηγητής Γ. Χρούσος.

Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, η χαμηλή ανοσοαπόκριση των παιδιών στους συγκεκριμένους ιούς οφείλεται στο «ανοσιακό κενό» που υπάρχει στην κοινότητά τους, δηλαδή στη μη επαφή τους με αυτούς τους ιούς επί δύο χειμώνες λόγω προφυλάξεων αλλά και εκτεταμένης χρήσης της μάσκας. Παράλληλα, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για τη γρίπη τους δύο προηγούμενους χειμώνες μεγάλωσαν περαιτέρω αυτό το «ανοσιακό κενό».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This