Είδος πολυτελείας τα «καθημερινά» φάρμακα – Πόσο εκτοξεύθηκαν οι τιμές

Must Read

Εκτός κάθε ελέγχου είναι η κατάσταση στον χώρο του φαρμάκου, με το υπουργείο Υγείας να έχει ρόλο παρατηρητή, τους φαρμακοποιούς να είναι «στα κάγκελα» και τους πολίτες να είναι σε απόγνωση.

Πέρα από τις ελλείψεις βασικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία όλης της χώρας, οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με ένα απίστευτο ράλι τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Βασικά προϊόντα, όπως τα αναλγητικά ή τα σιρόπια, που χρησιμοποιούνται μαζικά από χιλιάδες οικογένειες, ιδιαίτερα την περίοδο του χειμώνα, έχουν μετατραπεί σε είδος πολυτελείας.

Η κατάσταση μοιάζει να ξεπερνάει κάθε όριο, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων αρχίζουν από 20% και μπορεί να φτάσουν έως 50%, σε μια περίοδο που η ακρίβεια «θερίζει» τα ελληνικά νοικοκυριά. Μιλώντας στην εφημερίδα «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «τρέλα», εξηγώντας πως «οι αυξήσεις αυτές κάνουν τη ζωή χιλιάδων πολιτών δύσκολη».

Η εκτόξευση

Ας δούμε τις τιμές ορισμένων βασικών φαρμακευτικών προϊόντων σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές που είχαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα το 2017. Συγκεκριμένα, ένα απλό κουτί Depon το 2017 είχε 0,75 ευρώ, ενώ το 2022 έφτασε τα 2 ευρώ.

Ενα κουτί Ασπιρίνη το 2017 είχε 1,81 ευρώ, ενώ σήμερα έχει εκτοξευτεί στα 4,09 ευρώ. Την ίδια ώρα η μυοχαλαρωτική κρέμα Voltaren 1% έφτασε τα 7,70 ευρώ σήμερα, από τα 4,98 που κόστιζε το 2017. Το Panadol από 1,5 ευρώ έχει φτάσει τα 2,50 ευρώ, ενώ το Cold and Flu έχει πάει από τα 4 στα 5,30 ευρώ.

Τέλος, η τιμή του κολλυρίου tears natural 15 ml έχει υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας από τα 3,21 ευρώ στα 6,70. Η έκρηξη των τιμών στα σκευάσματα αυτά έχει επισημανθεί από τις φαρμακευτικές ενώσεις προς το υπουργείο Υγείας, ωστόσο ακόμα και σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο που να ανακόπτει αυτή την αυξητική τάση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This