Σοκάρει η έκθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τις αιτίες θανάτου στην Ελλάδα!

Must Read

Ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που αποκομίζει κάποιος από τη χθεσινή έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που αναλύει τα δεδομένα της πενταετίας 2015-2020. «Πηγή των στοιχείων αυτών είναι τα πιστοποιητικά θανάτου που υποβάλλουν οι ιατροί και για τις περιπτώσεις βίαιων ή αιφνίδιων θανάτων οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες» αναφέρουν στο αρχικό τους σημείωμα οι επιστήμονες της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση, την πενταετία 2015-2020 κατά μέσο όρο είχαμε 121.942 θανάτους, με βασικότερες αιτίες να είναι τα νεοπλάσματα (30.492), τα καρδιακά νοσήματα (30.291), τα εγκεφαλικά νοσήματα (13.514) και οι παθήσεις του αναπνευστικού (13.750). Κατά τη διάρκεια της πενταετίας αυτής η συχνότερη μορφή καρκίνου που έχει οδηγήσει σε θάνατο είναι αυτή του πνεύμονα, ακολουθούμενη από τον καρκίνο του παχέος εντέρου – ορθού – πρωκτού και τον καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο καρκίνος του πνεύμονα προσβάλλει περισσότερο τους άνδρες, κυρίως στις ηλικίες μετά τα 45. Αξίζει να σημειωθεί πως οι θάνατοι από τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου είναι διπλάσιοι στους άνδρες στις ηλικίες 45-59 ετών (507 έναντι 221), τρεισήμισι φορές περισσότεροι στις ηλικίες 60-74 ετών (2.579 έναντι 709) και τρεις φορές περισσότεροι στις ηλικίες 75 ετών και άνω (2.248 έναντι 693). Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι θάνατοι στην Ελλάδα ανήλθαν το 2020 σε 131.025 (66.162 άντρες και 64.863 γυναίκες), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,9% σε σχέση με τους 124.954 θανάτους (63.079 άντρες και 61.875 γυναίκες) που σημειώθηκαν το 2019. Οι κυριότερες αιτίες θανάτου το 2020 ήταν τα καρδιακά νοσήματα με 31.275 θανάτους, ακολουθούσαν οι θάνατοι από νεοπλάσματα (30.829), ενώ σε 12.576 ανήλθαν οι θάνατοι που οφείλονταν σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Οσον αφορά τα δεδομένα από τους θανάτους από την πανδημία του κορωνοϊού, οι επιστήμονες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προχωρούν σε ένα συμπέρασμα που μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της Αρχής καταλήγουν στο συμπέρασμα πως μόνο το 40% των θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα το 2020 οφειλόταν αμιγώς στη μόλυνση από τον COVID-19 και όχι σε κάποιο υποκείμενο νόσημα. Κοινώς, από τα νέα αυτά δεδομένα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ενισχύεται το επιχείρημα ότι, στην προσπάθεια πλήρους καταγραφής των επιπτώσεων της πανδημίας, πολλοί θάνατοι καταχωρίστηκαν στην Ελλάδα ως οφειλόμενοι σε κορωνοϊό, ενώ θα μπορούσαν εύλογα να αποδοθούν σε άλλα παθολογικά αίτια, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η θέση της στις παγκόσμιες κατατάξεις. Και κάπως έτσι αυτοί που έλεγαν πως το μέτρο των lockdowns ήταν καταχρηστικό και είχε αλλότριους στόχους από την προάσπιση της δημόσιας υγείας μοιάζουν να παίρνουν μια μικρή ικανοποίηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This