Πότε ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο για long Covid

Σύμφωνα με 12 μελέτες, περισσότερο προστατευμένοι είναι όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις προτού νοσήσουν

Must Read

Ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού πριν από τη λοίμωξη με τον ιό συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για σύνδρομο παρατεταμένης (long) Covid-19, ενώ όσοι έπασχαν από long Covid και ακολούθως εμβολιάστηκαν δεν εμφάνισαν αλλαγές στη συμπτωματολογία τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μετανάλυσης.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης του A. Watanabe και συνεργατών του στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Vaccine.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Atsuyuki Watanabe και συνεργάτες του από το πανεπιστημιακό νοσοκομειακό του Tsukuba, στην Ιαπωνία, μελέτησαν τις βάσεις δεδομένων PubMed και EMBASE για να εντοπίσουν προοπτικές μελέτες και μελέτες παρατήρησης που συνέκριναν ασθενείς με και χωρίς εμβολιασμό πριν από λοίμωξη με τον SARS-CoV-2.

Συμπεριλήφθηκαν, επίσης, μελέτες που ανέφεραν την επίδραση του εμβολιασμού σε άτομα που είχαν ιστορικό λοίμωξης με SARS-CoV-2 και έπασχαν από long Covid. Συνολικά, συμπεριελήφθησαν έξι μελέτες παρατήρησης, που περιλάμβαναν 536.291 μη εμβολιασμένους και 84.603 εμβολιασμένους ασθενείς πριν από τη λοίμωξη με SARS-CoV-2 και έξι μελέτες παρατήρησης που περιλάμβαναν 8.199 ασθενείς με παρατεταμένη Covid-19 που εμβολιάστηκαν έπειτα από λοίμωξη με SARS-CoV-2.

Μεταξύ των ασθενών που εμβολιάστηκαν πριν από λοίμωξη με SARS-CoV- 2, το ποσοστό των ασθενών που εισήχθησαν στη ΜΕΘ για οξεία λοίμωξη Covid-19 κυμάνθηκε από 0,6% έως 6,0%. Η διάρκεια παρακολούθησης έπειτα από οξεία λοίμωξη Covid-19 κυμάνθηκε από 28 ημέρες έως 6 μήνες.

Μεταξύ των ασθενών που εμβολιάστηκαν έπειτα από λοίμωξη με SARS-CoV-2, το ποσοστό των ασθενών που εισήχθησαν στη ΜΕΘ για οξεία λοίμωξη κυμάνθηκε από 0,8% έως 2,3%. Η διάμεση διάρκεια μεταξύ της οξείας λοίμωξης Covid-19 και του εμβολιασμού έναντι του SARS-COV-2 κυμάνθηκε από 196 έως 483 ημέρες.

Χαμηλότερος κίνδυνος για long Covid μετά από εμβολιασμό με δύο δόσεις

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για long Covid σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους ασθενείς [λόγος πιθανοτήτων (OR) 0,64] και τον μονοδοσικό εμβολιασμό (OR 0,60).
Ωστόσο, ο εμβολιασμός με μία δόση εμβολίου σε σύγκριση με τον μη εμβολιασμό δεν συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερη συχνότητα Long Covid. Επιπλέον, ο εμβολιασμός με δύο δόσεις συγκριτικά με τη μη διενέργεια εμβολιασμού συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για επίμονη κόπωση (OR 0,62) και διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας (OR 0,50).

Μεταξύ των ατόμων με συμπτώματα long Covid, το 54,4% δεν ανέφερε αλλαγές στα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό, ενώ το 20,3% παρουσίασε βελτίωση των συμπτωμάτων έπειτα από δύο εβδομάδες έως έξι μήνες από τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2. Ωστόσο, σημειώνεται η σημαντική ετερογένεια στα αποτελέσματα των διάφορων μελετών.

Συμπερασματικά, παρόλο που ο εμβολιασμός πριν από τη λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για μακροχρόνια νόσο Covid-19, οι επιπτώσεις του εμβολιασμού σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από long Covid χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This