Ανησυχία στην Βρετανία: Σοβαρή μυοκαρδίτιδα σε νεογνά από εντεροϊό

Τι λένε οι έλληνες παιδίατροι

Must Read

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Βρετανία, αφού έκαναν την εμφάνισή τους κρούσματα σοβαρής νόσησης και θανάτου βρεφών από μυοκαρδίτιδα, που σχετίζεται με μόλυνση από εντεροϊό.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε έναν χρόνο, οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία και συγκεκριμένα στη Νότια Ουαλία, εντόπισαν έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων μυοκαρδίτιδας σε πολύ μικρά βρέφη, τα οποία είχαν προσβληθεί από εντεροϊό. Από τα 10 συνολικά περιστατικά σε νεογνά κάτω των 28 ημερών, το ένα έχασε τη ζωή του, ενώ άλλα 7 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Νεογνών (ΜΕΝΝ).

Το θανατηφόρο περιστατικό, το οποίο ανέδειξε ο βρετανικό τύπος, είναι δραματικό. Η Τζόαν και ο Κριστιάν Έντουαρντς έχασαν το μωρό τους στις 9 Μαρτίου, σε ηλικία μόλις 12 ημερών. Οι γιατροί τους είπαν ότι τα αίτια του θανάτου του ήταν «απροσδιόριστα» και ότι επρόκειτο για πολύ σπάνια περίπτωση. Αργότερα, οι γονείς διάβασαν ότι υπήρξαν κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις θανάτων βρεφών, οι οποίες βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Οι παιδίατροι στη Νότια Ουαλία ειδοποιήθηκαν για τα πρόσφατα κρούσματα τον Φεβρουάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα έξι χρόνια στη Νότια Ουαλία, είχαν καταγραφεί μόνο δύο παρόμοια περιστατικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Independent».

Το φαινόμενο απασχόλησε και τον ΠΟΥ

Το θέμα απασχόλησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι εντεροϊοί -αν και δεν θεωρούνται επικίνδυνοι ιοί- περιστασιακά μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις, κατά τις οποίες ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός ασθενών αναπτύσσει σοβαρή νόσο, ενώ κάποιες φορές μπορεί να έχει και θανατηφόρα έκβαση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός. Ενώ οι λοιμώξεις από εντεροϊούς είναι συχνά ασυμπτωματικές, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ήπιες έως μέτριες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, με συμπτώματα όπως πυρετό, καταρροή και αδυναμία του σώματος.

«Στην χώρα μας δεν έχω ακούσει κάτι παρόμοιο και εύχομαι να μην ακούσω να συμβαίνει»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας, αναφέρει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προς το παρόν παρόμοιες αναφορές, ωστόσο, συστήνει στους γονείς προσοχή!

«Στην χώρα μας δεν έχω ακούσει κάτι παρόμοιο και εύχομαι να μην ακούσω να συμβαίνει. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι γονείς, πάντως, απλώς να είναι προσεκτικοί. Στη Βρετανία υπάρχει πολύ καλό σύστημα καταγραφής γι’ αυτό εντοπίστηκαν αυτά τα περιστατικά. Δεν γνωρίζουμε, ωστόσο, γιατί εμφανίστηκαν αυτά τα κρούσματα. Εν δυνάμει, όλοι οι ιοί μπορούν να προσβάλλουν όλα τα όργανα και να προκαλέσουν προβλήματα τέτοια. Και για να βγάλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αυτήν την ανακοίνωση και να ανησυχεί, σημαίνει πως είναι σημαντικό», σημειώνει ο ειδικός και προσθέτει:

«Η συχνότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το τύπος του ιού, η ηλικία του βρέφους, η γενική του υγεία, η ανοσολογική του κατάσταση και η σοβαρότητα της λοίμωξης. Ο συγκεκριμένος τύπος μυοκαρδίτιδας που συνδέεται με τους εντεροϊούς, είναι μια σπάνια επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί σε νεογνά και βρέφη».

Ωστόσο, στα πολύ μικρά παιδιά, υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Ο παιδίατρος κ. Νταλούκας τονίζει πως οι εντεροϊοί δεν αποκλείεται να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα περικαρδίτιδας στα νεογνά.

«Μια μυοπερικαρδίτιδα είναι σοβαρό πρόβλημα στα βρέφη. Θα δώσει συμπτώματα. Μπορεί -εάν είναι πολύ μικρά τα παιδιά- να παρουσιαστεί με δυσφορία, ή με εμετούς. Αν είναι επιπλοκή από την καρδιά και προσβλήθηκε το περικάρδιο και έκανε μυοπερικαρδίτιδα, ο μυς της καρδιάς δεν θα λειτουργεί καλά και το παιδί θα παρουσιάζει αδυναμία και ανορεξία μεγάλη. Δεν θα τρώει, θα είναι ανήσυχο, μπορεί να κάνει πυρετό, να έχει προβλήματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Είναι μια βαριά κατάσταση, δεν θα είναι καλά. Θα το καταλάβει ο γονιός, δεν γίνεται να μην το καταλάβει», εξηγεί ο Έλληνας παιδίατρος.

«Κάθε λοίμωξη στο βρέφος μπορεί να αποβεί μοιραία»

Οι εντεροϊοί μεταδίδονται μέσω του γαστρεντερικού συστήματος με το σάλιο, ή μέσω της τροφικής αλυσίδας και θέλουν προσοχή, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι. Με τις υψηλές θερμοκρασίες, τα τρόφιμα αλλοιώνονται πιο εύκολα και συμβαίνουν συχνά τροφικές δηλητηριάσεις.

«Το βρέφος δεν έχει αυξημένα αποθέματα δυνάμεων για να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση. Είναι αδύναμο και ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα, μπορεί να αφυδατωθεί γρήγορα και να προσβληθούν όργανα ευγενή, όπως είναι ο εγκέφαλος, το συκώτι και η καρδιά και να υπάρχουν προβλήματα πάρα πολύ σοβαρά, τα οποία δεν δημιουργούνται συνήθως στους μεγάλους», επισημαίνει, τονίζοντας παράλλαληλα, πως οι γονείς με βρέφη κάτω του εντός έτους θα πρέπει να προσέχουν τις επαφές με τον κόσμο, όχι μόνο για την περίπτωση μόλυνσης από εντεροϊό, αλλά από όλους τους ιούς.

«Κάθε λοίμωξη στο βρέφος μπορεί να αποβεί μοιραία. Το βρέφος μπορεί να πέσει από ένα μέτρο ύψος και να μην πάθει τίποτα και μπορεί να κολλήσει μια απλή ίωση και να πεθάνει. Άρα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή», υπογραμμίζει ο έλληνας γιατρός, μιλώντας στο iatropedia.gr και καταλήγει: «Οι γονείς πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με τα εμβόλια που προβλέπονται από το εμβολιαστικό πρόγραμμα των ενηλίκων».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This