Πιο κοντά η θεραπεία του Αλτσχάιμερ

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη που προκαλεί τις πλάκες της νόσου στον εγκέφαλο συμπιέζει τα αιμοφόρα αγγεία!

Must Read

Το Αλτσχάιμερ μπορεί να προκαλείται από τη συμπίεση των τριχοειδών αγγείων στον εγκέφαλο. Η κακή κυκλοφορία του αίματος σε αυτό το ζωτικής σημασίας όργανο είναι συχνά ένα πρώιμο ανησυχητικό σημάδι για την προετοιμασία της εκδήλωσης της διαταραχής που πλήττει τη μνήμη.

Τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη αμυλοειδής β, που προκαλεί τις πλάκες του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο του ασθενούς, περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η συμπίεση μπορεί να μειώσει στο μισό την τροφοδοσία του εγκεφάλου με αίμα, στερώντας έτσι τα κύτταρα από οξυγόνο και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν τώρα ότι ένα φάρμακο που θα μπορεί να εμποδίζει αυτή τη λειτουργία της αμυλοειδούς β μπορεί να προλάβει τη νοητική επιδείνωση στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι «μια θεραπεία ή αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή εξακολουθεί να είναι πολύ μακριά».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το University College του Λονδίνου με επικεφαλής τον δρα Ross Nortley του τμήματος Νευροεπιστήμης, Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας. «Η έρευνά μας ανέδειξε πρώτη φορά τον υποκείμενο μηχανισμό πίσω από τη μείωση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο στη νόσο Αλτσχάιμερ» δήλωσε ο δρ Nortley, προσθέτοντας ότι «δεδομένου πως η μειωμένη κυκλοφορία αίματος είναι το πρώτο κλινικά διαγνώσιμο σημάδι του Αλτσχάιμερ, η έρευνά μας παράγει νέα στοιχεία που δείχνουν προς την κατεύθυνση πιθανών θεραπειών στην αρχική φάση της νόσου».

H κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να μειωθεί πάνω από 40% στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στη σχετική δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science». Αν και ήταν ήδη γνωστό ότι αυτοί οι ασθενείς έχουν συμπιεσμένα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, η έρευνα σε αυτόν τον τομέα είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα.

«Δεδομένης της απέλπιδας ανάγκης για την εκδήλωση αποτελεσματικών φαρμάκων για τη νόσο Αλτσχάιμερ, είναι σημαντικό οι ερευνητές να κατανοήσουν τη βιολογία της νόσου και να μην αφήσουν καμία πέτρα που να μην τη γυρίσουν στην αναζήτηση θεραπειών που αλλάζουν τη ζωή» σχολιάζει η δρ Sara Imarisio, επικεφαλής έρευνας του ινστιτούτου Alzheimer’s Research UK.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This