Βρέθηκε το ελιξίριο της νεότητας του εγκεφάλου;

Ένα βήμα από το «ελιξίριο» της αιώνιας νεότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου βρίσκονται ερευνητές

Must Read

Ερευνητές βρίσκονται μια ανάσα από το «ελιξίριο» της αιώνιας νεότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου, που θα επιτρέπει σε έναν 100χρονο να έχει μυαλό «ξυράφι» 20χρονου, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο και για τη θεραπεία της άνοιας.

  • Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη

Με την έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» οι ερευνητές του University of California San Francisco (UCSF) των ΗΠΑ και του University of Queensland τις Αυστραλίας κατάφεραν να κάνουν τους εγκεφάλους ηλικιωμένων ποντικών νεότερους κατά δεκαετίες.

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή του UCSF Σαούλ Βιλέντα πειραματίστηκε σε ποντικούς ηλικίας 22 μηνών, που στον άνθρωπο αντιστοιχεί σε ηλικία 70 ετών. Τους χορήγησαν μια πρωτεΐνη η οποία υπάρχει στο αίμα και είναι γνωστή ως «παράγοντας 4 των αιμοπεταλίων» (PF4). Διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλός τους ξανάνιωσε και άρχισε να λειτουργεί σαν να ήταν σε ανθρώπινη ηλικία των 30-40 ετών. Μάλιστα, όταν έκαναν το ίδιο πείραμα με νεαρούς ποντικούς, διαπίστωσαν ότι μετά τη χορήγηση της PF4 έγιναν πιο έξυπνοι και με καλύτερη μνήμη.

Οι ερευνητές, που πιστεύουν ότι θα έχουν αντίστοιχα αποτελέσματα όταν κάνουν πειράματα σε ανθρώπους, ανακάλυψαν και τον μηχανισμό με τον οποίο η PF4 κάνει τον εγκέφαλο νεότερο. Η πρωτεΐνη επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τη δραστηριότητά του που προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο. Φλεγμονή που με τη σειρά της οδηγεί στη γήρανση του εγκεφάλου.

Η ανακάλυψη, από τη μια, δημιουργεί ελπίδες για τη θεραπεία της γεροντικής άνοιας, από την άλλη, γεννά ερωτήματα για τις πιθανές συνέπειες που θα έχει στην καταπολέμηση των ιών και των βακτηρίων από τον οργανισμό η μείωση της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This