Ερευνητές βρίσκονται μια ανάσα από το «ελιξίριο» της αιώνιας νεότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου, που θα επιτρέπει σε έναν 100χρονο να έχει μυαλό «ξυράφι» 20χρονου, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο και για τη θεραπεία της άνοιας.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Με την έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» οι ερευνητές του University of California San Francisco (UCSF) των ΗΠΑ και του University of Queensland τις Αυστραλίας κατάφεραν να κάνουν τους εγκεφάλους ηλικιωμένων ποντικών νεότερους κατά δεκαετίες.
Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή του UCSF Σαούλ Βιλέντα πειραματίστηκε σε ποντικούς ηλικίας 22 μηνών, που στον άνθρωπο αντιστοιχεί σε ηλικία 70 ετών. Τους χορήγησαν μια πρωτεΐνη η οποία υπάρχει στο αίμα και είναι γνωστή ως «παράγοντας 4 των αιμοπεταλίων» (PF4). Διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλός τους ξανάνιωσε και άρχισε να λειτουργεί σαν να ήταν σε ανθρώπινη ηλικία των 30-40 ετών. Μάλιστα, όταν έκαναν το ίδιο πείραμα με νεαρούς ποντικούς, διαπίστωσαν ότι μετά τη χορήγηση της PF4 έγιναν πιο έξυπνοι και με καλύτερη μνήμη.
Οι ερευνητές, που πιστεύουν ότι θα έχουν αντίστοιχα αποτελέσματα όταν κάνουν πειράματα σε ανθρώπους, ανακάλυψαν και τον μηχανισμό με τον οποίο η PF4 κάνει τον εγκέφαλο νεότερο. Η πρωτεΐνη επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τη δραστηριότητά του που προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο. Φλεγμονή που με τη σειρά της οδηγεί στη γήρανση του εγκεφάλου.
Η ανακάλυψη, από τη μια, δημιουργεί ελπίδες για τη θεραπεία της γεροντικής άνοιας, από την άλλη, γεννά ερωτήματα για τις πιθανές συνέπειες που θα έχει στην καταπολέμηση των ιών και των βακτηρίων από τον οργανισμό η μείωση της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος.