Εντατικές στην… εντατική! «Διαλυμένες» οι ελάχιστες ΜΕΘ (557 κλίνες από τις 3.500) που λειτουργούν στα νοσοκομεία

Must Read

«Κουμπί πανικού» η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) για την κατάσταση που επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Διασωληνωμένοι ασθενείς που είναι σε αναμονή για ένα κρεβάτι σε Εντατική νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους. Στις ΜΕΘ έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Αναβάλλονται σοβαρά χειρουργεία λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Ασθενείς μπορεί να μεταφερθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκαν, για να βρουν ΜΕΘ, χωρίς να παρακολουθείται η μετεγχειρητική φροντίδα από τους χειρουργούς, που γνωρίζουν την κατάστασή τους».

Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ, αλλά είναι μόνο 557 και αναμένεται να κλείσουν άλλες 30, αν δεν αναπληρωθεί το κενό των 177 νοσηλευτών και των 41 γιατρών, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν. Επιπροσθέτως, «80 κλίνες ΜΕΘ αναπτυγμένες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού», όπως προκύπτει από την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ φοβίζει, καθώς είμαστε προ των πυλών του κύματος της γρίπης και ενώ είναι μακρά η λίστα αναμονής για τις ΜΕΘ, αφού «ξεπερνούν πολλές φορές τους 80 ασθενείς στην Αττική ειδικά τον χειμώνα και στην Κ. Μακεδονία τους 20. Εάν λειτουργούσαν οι 80 κλειστές κλίνες ΜΕΘ που είναι εξοπλισμένες, θα σώζονταν ανθρώπινες ζωές, καθότι το ποσοστό θνησιμότητας εκτός ΜΕΘ διπλασιάζεται για ασθενείς που χρήζουν ΜΕΘ και βρίσκονται σε λίστα αναμονής» (η θνησιμότητα από 18% έως 23% εντός ΜΕΘ ανεβαίνει στο 45%-50% εκτός ΜΕΘ). Επισημαίνουν δε το χρόνιο πρόβλημα της αναβολής σοβαρών χειρουργείων λόγω έλλειψης ΜΕΘ.

Επίσης, αντί για 1.100 κλίνες σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας λειτουργούν 157. Στην Αττική για 6.000.000 πληθυσμό λειτουργούν μόνο 224 κλίνες ΜΕΘ. Στην Κεντρική Μακεδονία για 2.000.000 πληθυσμό υπάρχουν 123 κλίνες ΜΕΘ. Η Θεσσαλία διαθέτει 1.850 νοσοκομειακές κλίνες, πληθυσμό 732.762 και οι ΜΕΘ είναι 42. Η Στερεά Ελλάδα έχει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ. Τα νησιά που τους μήνες του χειμώνα αποκλείονται δεν διαθέτουν ΜΕΘ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This