Πολύποδας και καρκίνος ενδομητρίου: Διάγνωση και αντιμετώπιση

Must Read

Ο πολύποδας ενδομητρίου όπως και ο καρκίνος ενδομητρίου, αποτελούν δύο πολύ σημαντικές παθήσεις, που συνδέονται άμεσα με την καλή υγεία των γυναικών.

Η έγκαιρη διάγνωση αλλά και αντιμετώπισή τους είναι κρίσιμη για την πρόληψη και την διαχείριση των παθήσεων.

Αν και πρόκειται για δύο διαφορετικά προβλήματα τόσο στη φύση, όσο και στις επιπτώσεις, απαιτούν στενή και προσεκτική παρακολούθηση.

Πολύποδας ενδομητρίου

Πολύποδας του ενδομητρίου ονομάζεται μια καλοήθης νεοπλασία του ιστού του ενδομητρίου. Η ανάπτυξη της νεοπλασίας αυτής παρατηρείται στο εσωτερικό περίβλημα της μήτρας (ενδομήτριο). Η σύνδεση του πολύποδα με τη μήτρα, τις περισσότερες φορές γίνεται με ένα λεπτό μίσχο (μισχωτός πολύποδας), ο οποίος μπορεί να είναι τόσο μακρύς, που να φτάνει έως τον τράχηλο.

Εμφανίζεται περίπου στο 10% των γυναικών που υποβάλλονται σε υστερεκτομή και είναι σε ηλικία 40-60 ετών. Μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες.

Ο πολύποδας του ενδομητρίου εγκυμονεί κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου στο ενδομήτριο της γυναίκας, δύο φορές περισσότερο απ’ ότι στον γενικό γυναικείο πληθυσμό.

Οι πολύποδες ενδομητρίου είναι συχνά ασυμπτωματικοί. Στην περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα, αυτά μπορεί να είναι μικρές ποσότητες αίματος από τον κόλπο στη μέση του κύκλου, παρατεταμένη έμμηνος ρύση, αλλά και δύσοσμα υγρά, αν ο πολύποδας έχει μολυνθεί.

Διάγνωση και αντιμετώπιση του πολύποδα ενδομητρίου

Ο πολύποδας ενδομητρίου μπορεί να διαγνωστεί με υπερηχογραφικό έλεγχο. Οι περισσότεροι γυναικολόγοι ωστόσο συνιστούν διαγνωστική υστεροσκόπηση, ώστε να έχουν άμεση οπτική επαφή με την κοιλότητα και να μπορούν να λάβουν δείγμα για ενδεχόμενη βιοψία.

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης βρεθεί πολύποδας, αφαιρείται αμέσως ώστε να εκμηδενιστεί η εμφάνιση κακοήθειας στο μέλλον. Σε περιπτώσεις επίσης που ο πολύποδας είναι αρκετά μεγάλος,  πρέπει να αφαιρεθεί για να αποτραπεί η περίπτωση υπογονιμότητας.

Κατά την υστεροσκόπηση δεν τραυματίζονται οι γειτονικοί ιστοί του ενδομητρίου. Η αφαίρεση πραγματοποιείται είτε με μέθη είτε με τοπική αναισθησία.

Καρκίνος ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς καρκίνους του αναπαραγωγικού συστήματος μιας γυναίκας. Συνήθως λόγω των έκδηλων συμπτωμάτων, οι γυναίκες επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους και προλαβαίνουν τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι πιο σπάνιος σε σχέση με αυτόν του τραχήλου της μήτρας. Δεν θεωρείται επιθετικός και τις περισσότερες φορές δεν δίνει μεταστάσεις. Στην περίπτωση μετάστασης, αυτή θα είναι στις σάλπιγγες ή τις ωοθήκες. Εκδηλώνεται συνήθως σε γυναίκες άνω των 50 ετών, αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και σε μικρότερη ηλικία.

Τα συμπτώματα είναι αρκετά έντονα, με αποτέλεσμα ο καρκίνος του ενδομητρίου να εντοπίζεται στο πρώτο του στάδιο. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η μητρορραγία (αιμορραγία από τη μήτρα και εκτός περιόδου), ιδίως σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση και η πολυμηνόρροια. Επίσης, οι γυναίκες με κακοήθεια ενδομητρίου βλέπουν υγρά από την ευαίσθητη περιοχή, όπως δύσοσμες κηλίδες καφέ.

Διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου ενδομητρίου

Η διάγνωση ξεκινάει αρχικά με τεστ ΠΑΠ, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Για να εντοπιστεί ακριβώς η κακοήθεια, γίνεται διαγνωστική απόξεση με τη λήψη κολπικού επιχρίσματος.

Επίσης, το διακολπικό υπερηχογράφημα δίνει αξιόπιστες πληροφορίες στο γιατρό για την ενδεχόμενη διόγκωση του ενδομητρίου, ενώ και η βιοψία του ενδομητρίου με λήψη ιστού αποτελεί πολύ χρήσιμη εξέταση.

Η θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου, στοχεύει στην ελαχιστοποίηση κινδύνου για την υποτροπή της νόσου.

Ο γυναικολόγος ορίζει το κατάλληλο πλάνο θεραπείας, ανάλογα το στάδιο που βρίσκεται ο καρκίνος αλλά και τον ιστολογικό τύπο. Όπως οι περισσότερες μορφές καρκίνου, έτσι και ο καρκίνος στο ενδομήτριο, αντιμετωπίζεται χειρουργικά με κοιλιακή υστερεκτομή και λεμφαδενικό καθαρισμό.

Για τις γυναίκες σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του ενδομητρίου, το χειρουργείο φέρνει και την οριστική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Σε άλλες περιπτώσεις, ανάλογα τα ιστολογικά ευρήματα, μπορεί να απαιτηθεί επικουρική ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Έγκαιρη διάγνωση, άμεση αντιμετώπιση

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση και των δύο παθήσεων , απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση, αλλά και συνεργασία με έναν ειδικό για την κατάλληλη διαχείριση της κατάστασης.

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν  τέτοιου είδους θέματα, ή παρουσιάζουν συμπτώματα, θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις και ελέγχους, για την πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση.

Η πρόληψη, η ενημέρωση αλλά και η παρακολούθηση αποτελούν κλειδιά για τη θεραπεία του πολύποδα αλλά και του καρκίνου του ενδομητρίου.

Ο μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος Κωνσταντίνος Μυρίλλας, διαθέτει εμπειρία ετών στις γυναικολογικές παθήσεις. Χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθόδους και τα κατάλληλα μέσα, ώστε να αντιμετωπίσει με ασφάλεια το πρόβλημά σας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This