Τα βότανα που προστατεύουν τα μάτια από τον καταρράκτη

Must Read

Τα συμπτώματα ενδέχεται να περιλαμβάνουν θολή όραση, αχνά χρώματα, άλω γύρω από τα φώτα, προβλήματα με το λαμπερό φως, κακή νυχτερινή όραση και συχνές αλλαγές στα γυαλιά συνταγών ή στους φακούς επαφής. Μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην οδήγηση, στην ανάγνωση ή στην αναγνώριση προσώπων. Ο καταρράκτης ευθύνεται για πάνω από τις μισές περιπτώσεις τύφλωσης και για το 33% των περιπτώσων μειωμένης όρασης παγκοσμίως.

Μέτρα πρόληψης

Υγιεινή διατροφή

Η υγιεινή διατροφή βοηθά στην πρόληψη του καταρράκτη. Πρέπει να είναι πλούσια κυρίως σε βιταμίνες A και C, σε μαγνήσιο και σε ψευδάργυρο, καθώς και σε αντιοξειδωτικά. Οι βιταμίνες A και C είναι απαραίτητες για τις λειτουργίες και τους ιστούς των ματιών, τα αντιοξειδωτικά απωθούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να συγκεντρωθούν στα μάτια και να προκαλέσουν καταρράκτη, ενώ η έλλειψη ψευδαργύρου έχει συνδεθεί με θολή και κακή όραση, καθώς βοηθά στη μεταφορά της βιταμίνης A από το ήπαρ στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Επίσης, υψηλά επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στο αίμα φαίνεται να προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή και να συνεργάζονται με τις βιταμίνες C και E, τον ψευδάργυρο, το σελήνιο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται εξίσου σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας των ματιών. Απαραίτητη κρίνεται και η επαρκής κατανάλωση φιλτραρισμένου ή εμφιαλωμένου νερού καθημερινά, προκειμένου να μην προκληθεί αφυδάτωση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

«Οχι» στο κάπνισμα

Ο καπνός από το τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει, αλλά και να επιδεινώσει έναν αριθμό παθήσεων των ματιών. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει τοξικές χημικές ουσίες που μπορούν να ερεθίσουν και να βλάψουν τα μάτια. Για παράδειγμα, τα βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και ο χαλκός, ενδέχεται να συγκεντρωθούν στον φυσικό φακό του ματιού, που βρίσκεται πίσω από την ίριδα και μας επιτρέπει την ευκρινή όραση, με συνέπεια την εμφάνιση καταρράκτη.

Λιγότερο άγχος

Όταν σας κατακλύζει το στρες, ο οργανισμός σας αντιδρά και αυτό περιλαμβάνει και τις διεσταλμένες κόρες των οφθαλμών. Η εν λόγω αυτόματη αντίδραση μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο φως, αλλά και μούδιασμα ή ελαφρύ πόνο στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Επίσης, όταν αγχώνεστε, θα έχετε προσέξει πως οι μύες του προσώπου σφίγγονται, περιορίζοντας τη ροή του αίματος προς τα μάτια. Αυτή είναι η αιτία που, χωρίς να το καταλαβαίνετε, μπορεί να προκαλείτε πόνο στην περιοχή των ματιών, ακόμα και θολή όραση.

Προσοχή στον ήλιο

Όσο περισσότερο διαρκεί η έκθεση των ματιών στην ηλιακή ακτινοβολία τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθεί σοβαρή βλάβη τόσο στους επιφανειακούς ιστούς του ματιού όσο και σε εκείνους που βρίσκονται βαθιά μέσα στα μάτια. Μακροπρόθεσμα οι βλάβες μπορεί να εκδηλωθούν με τη μορφή σοβαρών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι δεν έχει ανακαλυφθεί πόση ακριβώς έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία απαιτείται για να προκληθούν βλάβες στα μάτια. Γι’ αυτό συνιστάται σε μικρούς και μεγάλους να μη βγαίνουν ποτέ στον ήλιο δίχως καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου.

Έκθεσή στην οθόνη με μέτρο

Οταν κοιτάζουμε την οθόνη του υπολογιστή για ατελείωτες ώρες μέσα στην ημέρα, τα μάτια ξηραίνονται και ερεθίζονται, ενώ πολλές φορές η όραση θολώνει και προκαλείται πονοκέφαλος από το έντονο φως. Ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας περίπου 18 φορές το λεπτό, ώστε να ανανεωθεί με φυσικό τρόπο. Ο ρυθμός αυτός μειώνεται σημαντικά όταν βρισκόμαστε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, με συνέπεια τα μάτια να καίνε, να ξηραίνονται, να κοκκινίζουν και να ερεθίζονται. Το πρόβλημα εντείνεται όταν η οθόνη βρίσκεται πολύ κοντά στα μάτια, κάτι που συμβαίνει συχνά με τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς τα μάτια κουράζονται περισσότερο στην προσπάθειά τους να εστιάσουν.

Τα βότανα

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ορισμένα βότανα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση που έχετε καταρράκτη, είτε εφαρμόζοντάς τα προληπτικά για αποτροπή ή επιβράδυνση της εκδήλωσής του είτε κατά τη διάρκεια αναμονής της ωρίμανσής του.

Φύλλα μύρτιλλου

Το μύρτιλλο είναι το καλύτερο βότανο για τον καταρράκτη. Το αφέψημα από φύλλα μύρτιλλου μπορεί να προστατέψει, αλλά και να ενισχύσει τα τριχοειδή αγγεία των ματιών, γι’ αυτό προτείνεται συχνά για την πάθηση αυτή.

Ευφρασία

Είναι κατάλληλη για όλα τα προβλήματα των ματιών χάρη στην καθαριστική δράση της, στα αντιμικροβιακά συστατικά και στις τανίνες που περιέχει. Χρησιμοποιείται ως κατάπλασμα των λοιμώξεων και των μολύνσεων του ματιού, των ερεθισμών και της ξηροφθαλμίας, της μυωπίας και της κούρασης.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι έχει αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα να μειώνει τυχόν πρήξιμο ή φλεγμονή που συνοδεύει τα ερεθισμένα μάτια. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι αφαιρεί τα επιπλέον υγρά που παράγουν τα μάτια μας.

Σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ψευδάργυρο, σελήνιο, σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη. Περιέχει υψηλή συγκέντρωση ζεαξανθίνης, που συνδέεται με την υγεία των ματιών και με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη.

Αγριοτριανταφυλλιά

Το αφέψημα αγριοτριανταφυλλιάς θεωρείται ιδανικό για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, την ατονία, την ανορεξία και τη δυσπεψία. Θεωρείται πολύ αποτελεσματικό αντισηπτικό για μολύνσεις και ερεθισμούς των βλεφάρων και των ματιών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This