Ιλαρά: Επιστήμονες ανακάλυψαν αυτοκόλλητο επίθεμα αντί εμβολίου

Η πρώτη δοκιμή έγινε σε 200 παιδιά της Γκάμπια

Must Read

Η επιστήμη ένα βήμα μπροστά και πάλι με νέα σημαντική ανακάλυψη.

Αυτή την φορά λοιπόν, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις και έρευνες, ένα αυτοκόλλητο επίθεμα, αντί εμβολίου, που τοποθετείται στο χέρι, μπορεί να σώσει εκατομμύρια παιδιά από τις επιπλοκές της ιλαράς!

Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η μέθοδος είναι πιο απλή και αποτελεσματική. Η πρώτη δοκιμή έγινε σε 200 παιδιά της Γκάμπια. Το επίθεμα, εξάλλου, γνωστό και ως patch, είναι ευκολότερο στην μεταφορά και αποθήκευση από τις τυπικές ενέσεις, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της ιλαράς, μετά την πανδημία του Covid εκατομμύρια παιδιά, ιδίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, έχουν μείνει ακάλυπτα στην παιδική ασθένεια. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η τεχνολογία μικροβελόνων που υπάρχουν στο επίθεμα, μπορεί να επαναφέρει τους εμβολιασμούς σε καλό δρόμο, με το 95% των παιδιών να έχουν εμβολιαστεί.

Το επίθεμα κολλάει στον βραχίονα και πολλές μικροσκοπικές βελόνες χορηγούν το εμβόλιο μέσω του δέρματος, χωρίς πόνο. «Αυτά είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα που έχουν δημιουργήσει πολύ ενθουσιασμό», δήλωσε ο παιδίατρος καθηγητής Εντ Κλαρκ, επικεφαλής εμβολίων και ανοσίας στη Μονάδα Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου του London School of Hygiene & Tropical Medicine The Gambia και πρόσθεσε: «Αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε μωρά και μικρά παιδιά χρησιμοποιώντας τεχνολογία μικροσυστοιχιών επιθέματος».

Στην δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 200 υγιή νήπια και μωρά, η ανοσολογική απόκριση στο έμπλαστρο ήταν τόσο ισχυρή όσο και το εμβόλιο. Μετά από μία δόση, πάνω από το 90% των μωρών προστατεύτηκαν από την ιλαρά -και όλα τα βρέφη από την ερυθρά- και δεν υπήρχαν ανησυχίες για την ασφάλεια. Το έμπλαστρο παρέμεινε στην θέση του για πέντε λεπτά, αλλά αυτό θα μειωθεί σε ένα λεπτό ή ακόμα λιγότερο σε μελλοντικές δοκιμές, λένε οι ερευνητές.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η πρακτική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ενάντια και σε άλλες ασθένειες. Το έμπλαστρο έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις ενέσεις με βελόνα. Εθελοντές με ελάχιστη εκπαίδευση μπορούν να εφαρμόσουν το έμπλαστρο, αντί για γιατρούς και νοσηλευτές και δεν χρειάζονται πλέον ψυγεία για την μεταφορά και την αποθήκευση. Μειώνει επίσης τους φόβους των ανθρώπων για τις βελόνες και τον κίνδυνο τραυματισμών.

Ακόμη και σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου δεν υπάρχει έλλειψη πόρων, τα έμπλαστρα θα μπορούσαν να είναι πιο βολικά για ορισμένους γονείς μικρών μη εμβολιασμένων παιδιών, λένε οι ερευνητές. Τα τελευταία στοιχεία για την Αγγλία, δείχνουν πως τα κρούσματα ιλαράς αυξάνονται, με ιδιαίτερη άνοδο στο Λονδίνο, όπου ορισμένες περιοχές έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Σε αυτές τις κοινότητες, χρειάζεται μόνο ένα παιδί για να κολλήσει ιλαρά και να εξαπλωθεί γρήγορα, προειδοποιούν οι ειδικοί. Ήδη, σχεδιάζονται μεγαλύτερες δοκιμές σε μικρά μη εμβολιασμένα παιδιά, ώστε να διαπιστωθεί αν τα έμπλαστρα θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ευρέως.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This