Tο μενού των παιδιών στις γιορτές και η πρόκληση της ζάχαρης

Must Read

Στην κεντρική Ευρώπη κάθε παιδί την 1η Δεκεμβρίου παίρνει δώρο από την οικογένειά του ένα ημερολόγιο με σοκολατάκια – ένα για κάθε μέρα μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Κάθε πρωί το παιδί ανοίγει το χάρτινο παραθυράκι και τρώει το σοκολατάκι που βρίσκεται από πίσω. Η προσμονή των γιορτών συνδέεται με τα γλυκά. Και στην Ελλάδα, όμως, μικροί και μεγάλοι είμαστε περικυκλωμένοι από διάφορα εορταστικά εδέσματα. Μάλλον τώρα καταλαβαίνετε γιατί ο Αϊ-Βασίλης είναι ένας τόσο στρουμπουλός τύπος.

Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στα γλυκά από τους μεγάλους και η ανεξέλεγκτη κατανάλωσή τους είναι δυνατόν να τα οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης. Το θερμιδικό ισοζύγιο ισχύει για όλες τις ηλικίες, ακόμη και για τα παιδιά, που έχουν αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, όμως οι επιπλέον θερμίδες ευθύνονται για την ολοένα αυξανόμενη παιδική παχυσαρκία.

Πρωινό

Ολοένα περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν πως το πρωινό είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, ειδικότερα για τα παιδιά, που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης. Παιδιά που τρώνε πρωινό καλύπτουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά. Φαίνεται ότι τα παιδιά που τρώνε συστηματικά το πρωινό γεύμα έχουν έως 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.

Μικρογεύματα

Η κατανάλωση φρούτων δεν πρέπει να παραμελείται λόγω του χριστουγεννιάτικων γλυκών. Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο των ημερών για να δημιουργήσετε πρωτότυπες φρουτοσαλάτες, με τη βοήθεια των παιδιών, και αφήστε τα να εκτιμήσουν διασκεδάζοντας τη θρεπτική τους αξία.

Κύρια γεύματα

Τα γιορτινά τραπέζια κατά κανόνα περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία κρεάτων, με τη γεμιστή γαλοπούλα να κατέχει την κεντρική θέση. Το κρέας της γαλοπούλας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φτωχό σε λιπαρά. Ετσι, μπορείτε να το ευχαριστηθείτε με την ψυχή σας, αρκεί να μη φάτε την πέτσα, γιατί θα επιβαρύνετε το γεύμα σας με πολύ περισσότερα κορεσμένα λίπη και θερμίδες.

Φροντίστε να μη λείπει από το τραπέζι σας μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών. Η ντομάτα, το καρότο, ο αρακάς, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αναγκαία για την υγεία των παιδιών. Ιδανικό dressing για τις φρέσκες ή βραστές σαλάτες σας θα ήταν ελαιόλαδο και ξίδι, χτυπημένα σε αναλογία 1:1.

Μην παραλείψετε να χαρίσετε στα παιδιά σας τον σοκολατένιο Αϊ-Βασίλη που σίγουρα επιθυμούν. Αν ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορείτε άφοβα να εντάξετε σε αυτήν και τις μικρές χαρές των ημερών.

Δείτε επίσης: Η βία στην οικογένεια προκαλεί… παθήσεις

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This