Η νοθεία αλλά και τα θρεπτικά συστατικά των ελληνικών τροφίμων

Must Read

Είναι γνήσιο το λάδι ή το μέλι που αγοράζετε χύμα από το χωριό; Πόσο καλό κάνει η φέτα στον οργανισμό και τελικά ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς; Σε αυτές αλλά και σε πολλές άλλες ερωτήσεις των καταναλωτών σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων και κατά πόσο αυτά προστατεύουν τον οργανισμό από διαφορές παθήσεις επιχειρούν να απαντήσουν δέκα ερευνητικές ομάδες του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Το θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατη ανοιχτή ημερίδα εργασίας για το Κέντρο Αριστείας του ΕΚΠΑ «Αγροδιατροφή και αυθεντικότητα τροφίμων», η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Αλκης Αργυριάδης».

Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση της διεπιστημονικής πρωτοβουλίας για το Κέντρο Αριστείας, των στόχων που έχουν τεθεί, καθώς και η συζήτηση για την οργάνωση, τη δομή, τη στρατηγική και τη βιωσιμότητά του.

Επιστημονικές προτάσεις

Συγκεκριμένα, οι δέκα ερευνητικές ομάδες του ΕΚΠΑ από τα Τμήματα Χημείας, Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Ιατρικής, Γεωλογίας και Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, που δραστηριοποιούνται σε σχετικούς τομείς με τους στόχους του Κέντρου Αριστείας, παρουσίασαν τις επιστημονικές δραστηριότητές τους και τις προτάσεις τους.

Οι ερευνητικές ομάδες, μεταξύ άλλων, ασχολούνται με την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας τροφίμων εθνικής προτεραιότητας και την ταυτοποίηση ποικιλιών, τον έλεγχο για νοθεία, την ανάπτυξη και τη διαχείριση ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων περιεκτικότητας τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά, την ανάπτυξη νέων καινοτόμων τροφίμων και τη σχετική διαδικασία αδειοδότησής τους, την ανάπτυξη νέων προϊόντων στη γεωργία (εδαφοβελτιωτικά, εντομοαπωθητικά και προϊόντα ηλιοπροστασίας), την κοινωνική και οικονομική σημασία της αγροδιατροφής στην Ελλάδα διαχρονικά.

Οι επιστήμονες εστιάζουν στην τεκμηρίωση της διατροφικής αξίας και την ευεργετική δράση των τροφίμων εθνικής προτεραιότητας, καθώς και στις μελέτες διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων καταναλωτών.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την εφαρμογή μεθοδολογιών της αυθεντικότητας των τροφίμων με χρήση τεχνολογιών αιχμής omics, σε προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά, η φέτα, το μέλι, ο οίνος και το ελαιόλαδο.

Δείτε επίσης: Καυτερές πιπεριές vs έμφραγμα και εγκεφαλικό

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This