«Καλπάζει» η γρίπη από τις αρχές του χρόνου 

Must Read

Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα γρίπης από τις αρχές του χρόνου, όπως αποδεικνύουν οι επισκέψεις ασθενών στον γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με γρίπη άγγιξαν το 3% των συνολικών επισκέψεων, έναντι 1% την τελευταία εβδομάδα του 2019.

Ακόμη δύο ασθενείς εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές της γρίπης το διάστημα από 30 Δεκεμβρίου έως 5 Ιανουαρίου και χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μάλιστα, όπως αναφέρει η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τα 52 «ύποπτα» κλινικά δείγματα που εξετάστηκαν στα εργαστήρια αναφοράς, τα οκτώ (15,4%) βρέθηκαν θετικά στους ιούς της γρίπης, έναντι 9,5% την προηγούμενη εβδομάδα. Με αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονες εκτιμούν πως η γρίπη βρίσκεται μεν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά με αυξητική τάση.

Συγκριτικά με πέρυσι

Από τη σύγκριση των στοιχείων φαίνεται ότι και την προηγούμενη περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης είχε αρχίσει να αυξάνεται την εβδομάδα 24 έως 30 Δεκεμβρίου, για να κορυφωθεί την εβδομάδα από 4 έως 10 Φεβρουαρίου.

Η δραστηριότητα του ιού είχε μεγάλη ένταση, καθώς είχαν καταγραφεί πολύ περισσότερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο (374 νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – ΜΕΘ). Η αύξηση αυτή είχε συνδεθεί με την επικράτηση του πανδημικού στελέχους A (H1N1)pdm09, που έχει κάνει και φέτος αισθητή την παρουσία του. Αύξηση είχε σημειωθεί και στη γενική θνησιμότητα στον ελληνικό πληθυσμό.

Η εκτίμηση που είχε γίνει παλιότερα από τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ για την αποδιδόμενη στη γρίπη θνησιμότητα ήταν 9,8 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 1.071 θανάτους.

Στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ ή είχαν χάσει τη ζωή τους, δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός. Παρόμοια προβλήματα καταγράφονται και στην τρέχουσα περίοδο, αν και γενικά σημειώνεται αξιόλογη αύξηση του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Δείτε επίσης: Ο μύθος των αριστερόχειρων

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This