Καλοκαιράκι έφτασε και ποια γυναίκα δεν θα ήθελε να έχει καταφέρει να χάσει τα κιλά που έβαλε τον χειμώνα; Οι μόνιμες συζητήσεις μεταξύ θηλυκών σε αυτόν τον πλανήτη περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία δήλωση τύπου: «Θέλω ν’ αρχίσω δίαιτα»…
Η όρεξη είναι για πολλούς ένα μυστήριο πράγμα. Άλλοι έχουν πολλή, άλλοι δεν έχουν καθόλου, άλλοι τρώνε και δεν παχαίνουν κι άλλοι παχαίνουν με τον… αέρα!
Αυτά που προβληματίζουν τον καθένα μας φαίνεται πως προβλημάτισαν και τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, που έφτασαν να ανακαλύψουν το σημείο του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνο για την όρεξη!
Κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, οι επιστήμονες έφτασαν στο συμπέρασμα ότι υπεύθυνο για το αν πεινάμε και το κάθε πότε πεινάμε είναι ένα μέρος του κέντρου των συναισθημάτων του εγκεφάλου, που λέγεται «αμυγδαλή». Μάλιστα, πιστεύουν ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα είναι σε θέση να «απενεργοποιήσουν» ή να «ενεργοποιήσουν» τους εν λόγω νευρώνες.
Με την «απενεργοποίησή» τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν ανθρώπους που υποφέρουν από παχυσαρκία, μειώνοντας την όρεξη, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η απώλεια βάρους.
Αντιθέτως, με την «ενεργοποίησή» τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν ασθενείς που υποφέρουν από ανορεξία ή και διαταραχές του θυρεοειδή.
Η κατανάλωση φαγητού αποτελεί βασική διαδικασία για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για την όρεξη, τον μεταβολισμό και το βάρος.
Ο υποθάλαμος, βασική περιοχή του εγκεφάλου, εκκρίνει ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση βασικών αναγκών, όπως η πείνα, η δίψα και η ανάγκη για ύπνο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, ότι δεν είναι λίγες οι φορές που τρώμε συναισθηματικά.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα ήθελαν να βρουν το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τις «συναισθηματικές μας ορέξεις» και να εξερευνήσουν αν θα μπορούσε να ελεγχθεί για να επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, πολλές περιοχές του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους, για να μεταδώσουν την όρεξη ή να την εξαλείψουν!
Ένα σύνολο, όμως, εγκεφαλικών νευρώνων στην αμυγδαλή, το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου, φαίνεται να ενορχηστρώνει όλη αυτή την επικοινωνία.
«Με την «ενεργοποίηση» των νευρώνων της όρεξης και την καταστολή άλλων, που αντιστέκονται στην τροφή, πολλοί ασθενείς θα μπορούν να αυξήσουν τις θερμίδες που λαμβάνουν καθημερινά εύκολα και γρήγορα», δηλώνουν οι ερευνητές.
«Με την αντίστροφη τακτική θα μπορούσαμε να βάλουμε φρένο στην υπερφαγία των παχύσαρκων ανθρώπων. Η μελέτη μας έχει τέτοιο στόχο», καταλήγουν.