Άσχημα τα νέα για τις γυναίκες άνω των 40, που προσπαθούν να κάνουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς νέα επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι οι γυναίκες αυτές κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Βιέννη, ανέλυσαν τα στοιχεία 58.534 γυναικών, οι οποίες είχαν καταφύγει στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσες είχαν γεννήσει με εξωσωματική μετά τα 40 είχαν κατά μέσο όρο 65% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν αργότερα με καρκίνο του μαστού.
Η θεραπεία της υπογονιμότητας ενεργοποιεί τις ωοθήκες, αυξάνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα της γυναίκας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η πιθανότητα ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων στον μαστό.
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου, Ιταλοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντόνιο λα Μάρκα του πανεπιστημίου της Μόντενα, παρουσίασαν μια νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα των γυναικών.
Οι Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα τοξικά σωματίδια του αέρα μπορούν να μειώσουν τη δραστηριότητα των ωοθηκών και έτσι να στενέψουν το «παράθυρο ευκαιρίας» για τη σύλληψη παιδιού.
Για τον λόγο αυτό συνιστούν στις γυναίκες που ζουν σε πόλη με ατμοσφαιρική ρύπανση και δυσκολεύονται να κάνουν παιδί να μετακομίσουν για ένα διάστημα σε περιοχή με καθαρό αέρα.