Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

Φάρμακο για τον καρκίνο στη μάχη κατά του Covid-19

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Οι ειδικοί ετοιμάζονται να δοκιμάσουν φάρμακο κατά του καρκίνου του αίματος στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ήδη η χορήγηση στις ΗΠΑ του Calquence σε ασθενείς που νοσούσαν πολύ βαριά έδειξε ότι είναι υποσχόμενο.

Συγκεκριμένα, χορηγήθηκε σε έναν μικρό αριθμό ασθενών με Covid-19 στο Walter Reed General Hospital της Ουάσινγκτον το φάρμακο κατά της λευχαιμίας, που ανήκει στους αναστολείς της κινάσης της τυροσίνης (BTK) και φαίνεται να δουλεύει καταστέλλοντας τον ιό και εμποδίζοντάς τον έτσι να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες. Συγκεκριμένα, μπλοκάρει την πρωτεΐνη BTK, η οποία ενεργοποιεί ανοσοαντίδραση.

Καταστέλλοντας την υπερβολή του μηχανισμού άμυνας του οργανισμού, το Calquence μπορεί να προστατεύει τους πνεύμονες. Τώρα θα χορηγηθεί με διαδικασίες εξπρές σε 400 ασθενείς, στο πλαίσιο μεγάλης κλινικής έρευνας.

Ο μηχανισμός-κλειδί

«Η καταιγίδα κυτοκινών που σημειώνεται στην πνευμονία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ενισχύεται από την κινάση της τυροσίνης και, αντίθετα από άλλες προσεγγίσεις που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μία κυτονίνη κάθε φορά, βλέπω μια πιο στοχευμένη επέμβαση, στην οποία πρακτικά πλήττεται ο μηχανισμός-κλειδί που καθορίζει πολλές από αυτές τις κυτοκίνες, οπότε η λογική είναι πολύ ισχυρή… Μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το σύνολο του προβλήματος» σχολιάζει ο Jose Baselga, επικεφαλής του τμήματος έρευνας Ογκολογίας της φαρμακευτικής εταιρίας AstraZeneca, που παράγει το συγκεκριμένο φάρμακο.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ