Θυμάστε τις οδηγίες ανατροφής που ήθελαν τους γονείς τέρατα αυστηρότητας και αποστασιοποίησης απέναντι στα παιδιά τους «για να μην τούς παίρνουν τον αέρα»; Αυτή η τακτική εγκαταλείπεται, γιατί δείχνει να μη βοηθάει τον ψυχισμό των παιδιών μακροπρόθεσμα.
Τώρα οι ειδικοί καλούν τους γονείς να ανταποκρίνονται στην παραμικρή ανάγκη του μωρού τους και να του δίνουν τη σωματική επαφή που το καθησυχάζει. Ο λόγος για την ανατροφή της προσκόλλησης, που πρακτικά μπορεί να σημαίνει ύπνο στο ίδιο κρεβάτι, θηλασμό αλλά και συχνή μεταφορά του μωρού με μάρσιπο.
Η Σούζαν Κράους Γουίτμπορν, καθηγήτρια Ψυχολογίας και σπουδών του Εγκεφάλου στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (Αμχερστ), υποστηρίζει ότι υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ανατροφή της προσκόλλησης βοηθάει τα παιδιά να γίνουν πιο επιτυχημένοι ως ενήλικοι. «Γνωρίζουμε από εκτεταμένη έρευνα ότι παιδιά που ένιωσαν την ασφάλεια της προσκόλλησης είχαν πιο ευτυχισμένη και λιγότερο φορτισμένη με εντάσεις ζωή. Υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι μπορεί και τα ίδια να γίνονται καλύτεροι γονείς!» αναφέρει χαρακτηριστικά στη δημοσίευσή της στο «Psychology Today».
Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται ότι καταλήγουν και οι Πατρίς Μαρί Μίλερ και Μάικλ Λάμπορτ Κόμοντς της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, που πραγματοποίησαν το 2010 έρευνα σχετικά με αυτή τη μέθοδο. «Τα οφέλη της περιλαμβάνουν λιγότερη έκθεση στο στρες, που έχει επίδραση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και σε αντιδράσεις στο στρες σε δεύτερο χρόνο. Προκύπτει, λοιπόν, ότι με αυτή μειώνονται τα ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών αργότερα, στην ανάπτυξή τους» αναφέρουν.