Πρωτεΐνη στο αίμα που μπορεί να προβλέψει ποιοι ασθενείς με κορvνοϊό θα χρειαστούν αναπνευστήρα εντοπίστηκε από έρευνα, στην οποία συμμετείχε και η Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Η πρωτεΐνη suPAR είναι ένας δείκτης σοβαρότητας και επιθετικότητας της νόσου, ενώ η δουλειά της στον οργανισμό είναι να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με κορvνοϊό που έχουν υψηλά επίπεδα της suPAR στο αίμα τους ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν αναπνευστική υποστήριξη και διασωλήνωση.
Η ομάδα του Rush University Medical Centers υποστηρίζει ότι τα ευρήματά της δείχνουν ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό τον δείκτη για να προσφέρουν εγκαίρως στους ασθενείς τη θεραπευτική υποστήριξη που χρειάζονται, προτού να είναι πολύ αργά.
«Είναι η πρώτη αναφορά στον κόσμο που δείχνει ότι η suPAR είναι σε αυξημένα επίπεδα στον κορονοϊό και μπορεί να λειτουργήσει ως προγνωστικό μέσο» σχολίασε ο δρ Jochen Resier, πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής της σχολής που συμμετείχε στην έρευνα. Η suPAR παράγεται από τα ανοσοκύτταρα του νωτιαίου μυελού και στο βρογχικό δένδρο των πνευμόνων. Σε προηγούμενες έρευνες είχε φανεί ότι τα υψηλά επίπεδά της στο αίμα συνδέονταν με εκδήλωση χρόνιων νεφροπαθειών.
Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Critical Care», η ομάδα εξέτασε τα επίπεδά της σε 15 ασθενείς που μπήκαν στο νοσοκομείο και εξετάστηκαν για κορωνοϊό, ενώ η πρωτεΐνη εξετάστηκε σε ακόμα 57 ασθενείς από ομάδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Ενώ οι φυσιολογικές τιμές της suPAR είναι στα 5 ng/mL ή και , στους ασθενείς με κορονοϊό τα επίπεδά της ήταν συνήθως από 6 και πάνω. Από τους τελευταίους, το 85% χρειάστηκε υποστήριξη με αναπνευστήρα.