Σε ένα νέο βήμα που – σύμφωνα με στρατιωτικές αναλύσεις – μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια αεράμυνα, το Ισραήλ φαίνεται να προχωρά στην ανάπτυξη και επιχειρησιακή ενσωμάτωση όπλων λέιζερ σε στρατιωτικές πλατφόρμες, ενισχύοντας σημαντικά την άμυνά του απέναντι σε σύγχρονες εναέριες απειλές.
Σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα που αναφέρεται σε εξελίξεις στην άμυνα, το Ισραήλ σχεδιάζει ένα νέο τεχνολογικό άλμα στην αεράμυνά του, με στόχο την ενσωμάτωση συστημάτων λέιζερ σε ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.
Όπως αναφέρεται, τα πρώτα συστήματα αναμένεται να εγκατασταθούν σε στρατιωτικά ελικόπτερα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ έως το 2030 προβλέπεται η πλήρης ενσωμάτωσή τους σε νεότερης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να αναδιαμορφώσει ριζικά τον τρόπο διεξαγωγής αεροπορικών επιχειρήσεων, αντίστοιχα με τον αντίκτυπο που είχε στο παρελθόν το σύστημα «Σιδερένιος Θόλος».
Δοκιμές και επιχειρησιακή προοπτική
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που επικαλείται το Echedoros.blog, ο διοικητής του ισραηλινού στόλου F-15 φέρεται να δήλωσε ότι το πρόγραμμα έχει ήδη περάσει επιτυχώς φάση πειραματικών δοκιμών, τονίζοντας πως η τεχνολογία αυτή δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
Όπως αναφέρεται, στόχος είναι τα συστήματα λέιζερ να αξιοποιούνται τόσο σε αμυντικές όσο και σε επιθετικές αποστολές, προσφέροντας παράλληλα σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των παραδοσιακών πυραυλικών αναχαιτίσεων, καθώς μειώνεται δραστικά το κόστος εμπλοκής κάθε απειλής.
Δύο φάσεις ανάπτυξης
Το σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει δύο στάδια: αρχικά την εγκατάσταση σε ελικόπτερα και στη συνέχεια την προσαρμογή σε μαχητικά αεροσκάφη, σε συνδυασμό με το επίγειο σύστημα λέιζερ “Iron Beam” που βρίσκεται ήδη σε δοκιμές.
Στόχος, σύμφωνα με τις αναφορές, είναι η δημιουργία ενός πολυεπίπεδου και σχεδόν αδιαπέραστου αμυντικού πλέγματος απέναντι σε πυραύλους, drones και άλλες εναέριες απειλές.
Παράλληλα, το Ισραήλ προχωρά και σε αναβαθμίσεις των μαχητικών F-35I “Adir”, με στόχο την αύξηση της επιχειρησιακής τους εμβέλειας, μέσω τεχνικών παρεμβάσεων που ενισχύουν την αυτονομία και την ακτίνα δράσης τους.
*Φωτογραφία X @army_technology
Δείτε επίσης:
- Το Ισραήλ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το Ιράν χωρίς τις ΗΠΑ
- Τουρκία: Έστειλε έξι F-16 και συστήματα αεράμυνας στα κατεχόμενα







