Σε κλίμα έντασης και με νέα σοβαρή εξέλιξη συνεχίστηκε η δίκη για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2023 στου Ρέντη, κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», σε αγώνα βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, η εισαγγελική έδρα ζήτησε τη σύλληψη μάρτυρα για το αδίκημα της ψευδορκίας, μετά την πλήρη ανατροπή της προανακριτικής του κατάθεσης μέσα στο δικαστήριο.
Μάρτυρας αναίρεσε όσα είχε καταθέσει προανακριτικά
Ο μάρτυρας, ο οποίος ως ανήλικος φίλαθλος του Ολυμπιακού είχε εξεταστεί προανακριτικά τον Ιανουάριο του 2024, εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου και δήλωσε ότι όσα είχε πει τότε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Συγκεκριμένα, είχε αναγνωρίσει 13 κατηγορούμενους και είχε περιγράψει με λεπτομέρειες τη δράση τους, ωστόσο σήμερα υποστήριξε ότι «ό,τι είπα τότε ήταν ψέματα» και ότι η κατάθεσή του δόθηκε υπό πίεση και άγχος.
Η μεταστροφή αυτή προκάλεσε έντονη αντίδραση της έδρας, με τον εισαγγελέα να θέτει ζήτημα αξιοπιστίας και να ζητά τη σύλληψη του μάρτυρα για ψευδή κατάθεση.
Η παρέμβαση της εισαγγελικής έδρας
Ο εισαγγελέας υπογράμμισε ότι η αρχική κατάθεση περιλάμβανε συγκεκριμένα ονόματα και αναλυτικές περιγραφές γεγονότων, θέτοντας το ερώτημα αν τελικά ψευδής είναι η πρώτη ή η δεύτερη εκδοχή των όσων κατέθεσε ο μάρτυρας.
Από την πλευρά του, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε υπό πίεση κατά την προανακριτική διαδικασία και ότι επιθυμούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα η εξέτασή του, ενώ έκανε λόγο για διαφορετική συμπεριφορά αστυνομικών κατά τη διάρκεια της κατάθεσης.
Ένταση και αντιδράσεις στην αίθουσα
Η διαδικασία σημαδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ της έδρας και της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο μάρτυρας σήμερα καταθέτει την αλήθεια και ότι η αρχική του κατάθεση ήταν προϊόν πίεσης.
Σύμφωνα με τη συνήγορο της οικογένειας Λυγγερίδη, η σημερινή εικόνα εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο κρίσιμες μαρτυρίες μπορούν να μεταβάλλονται πλήρως μέσα στη δικαστική διαδικασία.
Το χρονικό της τραγωδίας στου Ρέντη
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Λυγγερίδης έχασε τη ζωή του στις 7 Δεκεμβρίου 2023, στου Ρέντη, έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», κατά τη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν μετά από αγώνα βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ομάδες οπαδών του Ολυμπιακού φέρονται να επιτέθηκαν σε αστυνομικές δυνάμεις με φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού.
Κρίσιμη καμπή στη δίκη
Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει στο τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας για το αν θα ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδορκία εις βάρος του μάρτυρα, ενώ η υπόθεση εισέρχεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση ως προς την αξιολόγηση των μαρτυρικών καταθέσεων.
*Φωτογραφία EUROKINISSI
Δείτε επίσης:
- Δίκη Λυγγερίδη: Εισαγγελική πρόταση για έλεγχο προστατευόμενου μάρτυρα
- Πατήσια: Είχε συλληφθεί μετά την δολοφονία Λυγγερίδη ο 30χρονος Έλληνας που εμπλέκεται
- Γιώργος Λυγγερίδης: Βανδάλισαν ξανά την προτομή του – «Γιατί τόσο μένος;» ξεσπά η αδελφή του






