ΑΡΧΙΚΗΚΟΣΜΟΣ«Σαν ζώα σε κλουβί στα τούνελ της Γάζας»: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες πρώην ομήρων της Χαμάς

«Σαν ζώα σε κλουβί στα τούνελ της Γάζας»: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες πρώην ομήρων της Χαμάς

«Άκουγα γυναίκες να βιάζονται»

Σοκ προκαλούν οι νέες δημόσιες μαρτυρίες τριών επιζώντων της επίθεσης της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova τον Οκτώβριο του 2023, οι οποίοι περιγράφουν με δραματικές λεπτομέρειες την αιχμαλωσία τους στη Λωρίδα της Γάζας και τις απάνθρωπες συνθήκες που, όπως καταγγέλλουν, βίωσαν για μήνες στα υπόγεια τούνελ της περιοχής.

Οι πρώην όμηροι μιλούν για βασανιστήρια, απομόνωση, έλλειψη τροφής και ιατρικής περίθαλψης, αλλά και για ψυχολογική βία που –όπως αναφέρουν– άφησε ανεξίτηλα τραύματα.

«Δεν ήμουν άνθρωπος, ήμουν σαν ζώο σε κλουβί»

Η 24χρονη Μία Σεμ, μία από τις πιο γνωστές επιζήσασες της επίθεσης, περιγράφει ότι από τη στιγμή της απαγωγής της βρέθηκε αντιμέτωπη με συνθήκες απόλυτης απομόνωσης και στέρησης.

H όμηρος Μία Σεμ

Όπως αναφέρει, κρατήθηκε για εβδομάδες σε κλειστό χώρο χωρίς επαρκή ιατρική φροντίδα, παρά το σοβαρό τραυματισμό της, ενώ καταγγέλλει ότι δεν της παρασχέθηκαν τα απαραίτητα φάρμακα.

«Με αντιμετώπιζαν σαν ζώο μέσα σε κλουβί», δηλώνει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας μια καθημερινότητα φόβου και απόγνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Άκουγα γυναίκες να βιάζονται»

Ακόμη πιο σοκαριστική είναι η μαρτυρία άλλης επιζήσασας, η οποία περιγράφει σκηνές απόλυτου τρόμου κατά τη διάρκεια της επίθεσης και της αιχμαλωσίας.

Περιγράφει τα μάρτυριά της από τη Χαμάς, η όμηρος Χαντάρ Σαρβίτ

Όπως λέει, ενώ βρισκόταν κρυμμένη κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, άκουγε κραυγές και φωνές γυναικών, περιγράφοντας εικόνες που –όπως υποστηρίζει– δεν μπορεί να ξεχάσει.

Οι αναφορές αυτές έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις διεθνώς, ενώ εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο έρευνας και διασταύρωσης από οργανισμούς και δημοσιογραφικές πηγές.

Μήνες κάτω από τη γη

Άλλοι όμηροι περιγράφουν παρατεταμένη κράτηση σε υπόγεια τούνελ, χωρίς φυσικό φως, με ελάχιστη τροφή και νερό, καθώς και συνεχείς μετακινήσεις από σημείο σε σημείο για να αποφεύγεται ο εντοπισμός τους.

Ο ισραηλινός όμηρος, Ομέρ Βένκερτ

Κάποιοι αναφέρουν ότι πέρασαν μήνες σε πλήρη απομόνωση, με ελάχιστη ανθρώπινη επαφή, ενώ μιλούν για συστηματική ψυχολογική πίεση και εξευτελισμούς.

Το ψυχολογικό αποτύπωμα

Όλοι οι επιζώντες από το Ισραήλ συμφωνούν σε ένα σημείο: ότι η επιστροφή στην κανονικότητα είναι εξίσου δύσκολη με την ίδια την επιβίωση.

Μετατραυματικό στρες, αϋπνίες, κρίσεις πανικού και έντονα συναισθηματικά ξεσπάσματα αποτελούν, όπως λένε, μέρος της καθημερινότητάς τους μετά την απελευθέρωσή τους.

«Δεν θα είμαι ποτέ ο ίδιος άνθρωπος», αναφέρει ένας από αυτούς, υπογραμμίζοντας ότι η δημόσια εξομολόγηση αποτελεί για πολλούς μια προσπάθεια ψυχικής αποφόρτισης.

Μια πληγή που παραμένει ανοιχτή

Οι μαρτυρίες των πρώην ομήρων έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη τεταμένη διεθνή συζήτηση γύρω από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023 και τις συνέπειές τους, υπενθυμίζοντας το ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης που συνεχίζει να συγκλονίζει τη Μέση Ανατολή.

*Φωτογραφίες X @Daily Mail

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak

Διαβάστε επίσης