ΑΡΧΙΚΗΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΑΜΥΝΑ«Τουρκο-αλβανική» προπαγάνδα στην Αδριανούπολη: Στο στόχαστρο η Ελλάδα για τους Τσάμηδες και τη Θράκη

«Τουρκο-αλβανική» προπαγάνδα στην Αδριανούπολη: Στο στόχαστρο η Ελλάδα για τους Τσάμηδες και τη Θράκη

Κατηγορίες για «γενοκτονία» και παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης

Μαύρο στεφάνι κατέθεσαν το Σάββατο 27 Ιουνίου έξω από το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη μέλη τουρκοαλβανικών σωματείων, με αφορμή τη συμπλήρωση 82 ετών από τα γεγονότα της Τσαμουριάς, σε μια καλά οργανωμένη εθνικιστική εκδήλωση που στόχευε ευθέως την Ελλάδα, συνδέοντας το ιστορικό ζήτημα των Τσάμηδων με την Ελληνική Θράκη και τις υποχρεώσεις της Συνθήκης της Λοζάνης.

Από τη Σμύρνη στην Αδριανούπολη – Το χρονικό της κινητοποίησης

Η αρχή των κινητοποιήσεων έγινε τρεις ημέρες νωρίτερα στη Σμύρνη, όπου μέλη σωματείων υπό την ομπρέλα της Βαλκανικής Συνομοσπονδίας Τούρκων της Ρούμελης συγκεντρώθηκαν έξω από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας και στην πλατεία Γκουντογντού, κατέθεσαν μαύρο στεφάνι με το σύνθημα «Δεν ξεχάσαμε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς», μοίρασαν παραδοσιακούς λουκουμάδες και ανέπεμψαν προσευχές, όπως αναφέρει το ΤΑΞΙΑΡΧΗΣPress. Την κοινή δήλωση ανέγνωσε η παρουσιάστρια Νεργκίζ Πεκτάς, καλώντας την Ελλάδα «να αντιμετωπίσει την ιστορία της», ενώ ο εκπρόσωπος Μεχμέτ Σερμπέστ ανακοίνωσε τη συνέχεια των εκδηλώσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Ισμαήλ Κοτσακιόσε, εξαπέλυσε δριμύτατες κατηγορίες κατά της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «προμελετημένη εθνοκάθαρση και σφαγές αμάχων» από τον ΕΔΕΣ υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα, με τη συνδρομή των Κομνηνού Πυρομάγλου και Δημητρίου Κιτριλάκη. Παράλληλα, παρέθεσε αριθμητικά στοιχεία για την περίοδο 1944-1945: 2.900 θάνατοι ανδρών, 214 γυναικών και 96 παιδιών, 745 βιασμοί, 5.800 κατοικίες πυρπολήθηκαν σε 68 χωριά της Θεσπρωτίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σύνδεση με τη Θράκη και η Συνθήκη της Λοζάνης

Το πλέον προκλητικό στοιχείο της εκδήλωσης ήταν η προσπάθεια σύνδεσης του ιστορικού ζητήματος των Τσάμηδων με την Ελληνική Θράκη. Ο Κοτσακιόσε κατηγόρησε την Ελλάδα για «επιλεκτική μνήμη» και «συστηματική παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης», υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρησιμοποιεί τον όρο «Μουσουλμάνοι» για να αρνηθεί την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας στη Θράκη. Έκανε ρητή αναφορά στα επεισόδια της 11ης Οκτωβρίου 2024 στο Τσινάρ Τζαμί της Ξάνθης και στην πρόσφατη καταδίκη τεσσάρων ατόμων σε 17 μήνες φυλάκιση, χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις «παράνομες και καταπιεστικές».

Μετά την ολοκλήρωση της διαμαρτυρίας, οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν στον κεντρικό πεζόδρομο της Αδριανούπολης, όπου εγκαινίασαν υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας με αρχειακό υλικό από το 1912 έως το 1945, μοιράζοντας φυλλάδια που αναπαρήγαγαν τις θέσεις της τουρκικής προπαγάνδας περί «ελληνικών θηριωδιών» και στην περιοχή του Μοριά κατά την Επανάσταση του 1821. Η εκδήλωση, αν και οργανωμένη, δεν φαίνεται να βρίσκει ευρύτερη ανταπόκριση, σύμφωνα με το οπτικο-ακουστικό υλικό που τη συνόδευσε.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak

Διαβάστε επίσης