Ποιος αποφασίζει πόσοι Έλληνες θα πεθάνουν;

Must Read

Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Ο Γιώργος Χαρβαλιάς είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, εξειδικευμένος σε θέματα γεωστρατηγικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη. Ολοκλήρωσε τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε για μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Tο 2013, όταν τα Μνημόνια ήταν στα… ντουζένια τους, ο επίσημος ιστότοπος της Κομισιόν ανέβασε έναν ενημερωτικό «οδηγό λειτουργίας», για να κατανοήσουμε -ας πούμε- πόσο σπουδαίο ρόλο παίζουν τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Από τον Γιώργο Χαρβαλιά

Και σε αυτό τον οδηγό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε το θράσος να αυτοπροσδιορίζεται ως το «όργανο που προωθεί το κοινό συμφέρον των Ευρωπαίων»!

Η εν εξελίξει «εμβολιαστική κρίση» προσφέρει μια καλή αφορμή για να καταλάβουμε πόσο μας δουλεύουν οι χρυσοπληρωμένοι κηφήνες των Βρυξελλών, που μόνο για το συμφέρον μας δεν σκοτίζονται.

Προσωπικά, νομίζω ότι αυτή η θεία της Κομισιόν, που περισσότερες ώρες ξοδεύει στο κομμωτήριο απ’ ό,τι στο γραφείο της, δεν δίνει δεκάρα αν η Ελλάδα και άλλες «παρακατιανές» χώρες φτάσουν, αντί για εμβόλια, να χορηγούν κινεζικές «μαϊμούδες» με αλατόνερο. Αρκεί να έχει επάρκεια η Γερμανία, για να μην τη μαλώσει η άλλη θεία, η χοντρή.

Το γεγονός ότι η κυρία Ούρσουλα τα έχει κάνει «σκ…ά» δεν χρειαζόταν να μας το πει ο συμπατριώτης της, αντικαγκελάριος Ολαφ Σολτς. Το γεγονός, επίσης, ότι είναι παντελώς ανίκανη στο μάνατζμεντ δεν χρειαζόταν να το μάθουμε από το φιάσκο των εμβολίων. Το είχαμε καταλάβει από τη θητεία της στο γερμανικό υπουργείο Αμυνας, όπου λίγο έλειψε να… διαλύσει την Bundeswehr, όπως ομολογούσε λίγες εβδομάδες προτού αναλάβει τα καθήκοντά της ακόμα και η «ναυαρχίδα» της ευρωσυστημικής ενημέρωσης, το… καθωσπρέπει «Politico».

«Eίναι μακράν η χειρότερη υπουργός μας, άρα ό,τι πρέπει για επικεφαλής της Κομισιόν» έλεγε σαρκαστικά ακόμα και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σε μία πενταετία διοίκησης στο υπουργείο Αμυνας, όπου την είχε «παρκάρει» η Μέρκελ για να την ξεφορτωθεί από τα πόδια της, η αριστοκράτισσα με τα επτά παιδιά τα θαλάσσωσε έως εκεί που δεν πάει. Κατέστρεψε το υποδειγματικό σύστημα επιμελητείας και ανεφοδιασμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, αναθέτοντας περίεργα συμβόλαια σε εξωτερικούς προμηθευτές, οι οποίοι έκαναν του κεφαλιού τους.

Αυτές ακριβώς οι ύποπτες υπεργολαβίες προκάλεσαν ψιθύρους για σκάνδαλα, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να μιλούν για δωροδοκίες και διαφθορά, αλλά η Ούρσουλα είχε γερές πλάτες. Μία φορά την εβδομάδα συνήθιζε να παίρνει πρωινό με τον Σόιμπλε. Γι’ αυτό και τη δύσκολη ώρα, όταν όλοι πίεζαν για την εκπαραθύρωσή της, βρέθηκε να προσγειώνεται ομαλά στις Βρυξέλλες, επικεφαλής του πιο σημαντικού ευρωπαϊκού θεσμού.

Αναρωτιέστε ίσως γιατί οι Γερμανοί φόρτωσαν στους Ευρωπαίους ένα τέτοιο «παλτό». Απλούστατα, επειδή το βασικό κριτήριο «καταλληλότητας» για τέτοιες θέσεις είναι η νομιμοφροσύνη στο Βερολίνο. Τα υπόλοιπα έπονται. Και η Φον ντερ Λάιεν είναι Γερμανίδα. Εντελώς χαζή, αλλά Γερμανίδα.

Άρα το ερώτημα δεν είναι ποιον διορίζουν οι Γερμανοί και γιατί. Το ερώτημα είναι γιατί οι υπόλοιποι κανονικοί Ευρωπαίοι, όσοι τουλάχιστον δεν είναι δούλοι του Βερολίνου, ανέχονται να διαχειρίζεται μια υγειονομική κρίση πρώτου μεγέθους μια πανθομολογουμένως ανεπαρκής, που πιθανότατα είναι και λαμόγιο.

«Γιατί εμείς είμαστε μικρή χώρα και δεν μπορούμε να μιλάμε με μεγάλες φαρμακευτικές. Ευτυχώς που υπάρχει η Κομισιόν»! Αυτή την πραγματικά μοναδική εξήγηση έδωσε προχθές στο Reuters ο δικός μας Μωυσής, αλλά ο συγκεκριμένος δεν μετράει. Ο Μητσοτάκης, για να μη δυσαρεστήσει τους Γερμανούς, είναι ικανός και την Ούρσουλα να αποθεώσει και την ανημποριά του να ομολογήσει ως μικρός, άβουλος και μοιραίος, που θέλει τη μαμά του να του κάνει τα ψώνια, γιατί ο ίδιος δεν φτάνει στο ράφι (σ.σ.: μα τι απίστευτη δήλωση, πραγματικά!).

Εσείς όμως, που δεν περιμένετε να πιαστείτε από τη φούστα της Ούρσουλα για να σκεφτεί τι εμβόλιο θα κάνετε, πείτε μου στ’ αλήθεια: Τι καλό έχουμε δει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κρίση της πανδημίας; Τίποτε, σας απαντώ. Το μόνο που έχουμε δει είναι η υποχρεωτική συμμόρφωση σε αποφάσεις τρίτων για θέματα ζωής και θανάτου. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να ακολουθήσει συγκεκριμένα πρωτόκολλα «θεραπείας», χωρίς να ασκήσει εθνική πολιτική για ένα μείζον θέμα δημόσιας υγείας, πέραν του πιθηκισμού των lockdowns, που προσαρμόζονται στις ειδικότερες κυβερνητικές ανάγκες.

Ακόμα και τη μοναδική ευκαιρία που είχε ο Μητσοτάκης να επιβάλει ως εθνικό προαπαιτούμενο τη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων για τις τουριστικές αφίξεις την «έκαψε», επειδή έτσι του είπαν οι «μεγάλοι». Και τώρα τρέχει σαν λαγός να επιβάλει το «υγειονομικό διαβατήριο» με το εμβόλιο, αλλά αυτό παραμένει άφαντο.

Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι η κυρία Ούρσουλα δεν ήξερε ούτε τις συμφωνίες να κάνει σωστά με τις φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να έρθει το εμπόρευμα στην ώρα του. Tσιγκουνεύτηκε το δίφραγκο και την πρόλαβαν στη στροφή Άγγλοι και Αμερικανοί.

Όπως ακριβώς παραλίγο να αφήσει χωρίς κάλτσες τους Γερμανούς φαντάρους, θα αφήσει χωρίς εμβόλια τους «μικρούς» σαν και του λόγου μας. Ή θα αποφασίσει για λογαριασμό μας ποιος θα κάνει το κινεζικό, το ρωσικό, το άλλο το… τζούφιο, που δεν «πιάνει» τους μεγαλύτερους και πάει λέγοντας.

Θα ήθελα πραγματικά να ξέρω με ποια αρχή ισονομίας και με ποια αντίληψη δημοκρατίας ο ένας Ευρωπαίος θα κάνει το «α» εμβόλιο, που έχει 85% αποτελεσματικότητα, ο άλλος το «β», που δεν «πιάνει» τις μεταλλάξεις, και ο τρίτος το «γ», που δεν γνωρίζουμε τι «πιάνει» και τι δεν «πιάνει». Και με ποια λογική, επίσης, ένας ασφαλισμένος που έχει πληρώσει επί δεκαετίες τις εισφορές στο Ταμείο του δεν έχει δικαίωμα να διαλέξει φαρμακευτική ουσία και προέλευση, με τη συμβουλή κάποιου που εμπιστεύεται, αλλά πρέπει να αποφασίσουν για λογαριασμό του η Ούρσουλα και ο δικός μας, ο «μικρός»;

Όποιος, από την άλλη, υποστηρίζει ότι με την Ούρσουλα και τις ευρωπαϊκές δομές κάναμε οικονομίες είναι απλώς αδαής και ανόητος. Γιατί το κόστος σε μια τέτοια περίπτωση δεν μετριέται με την τιμή του εμβολίου. Και τριπλά να τα είχαμε πληρώσει, ασκώντας εθνική πολιτική εμβολιασμού, όπως το Ισραήλ, θα είχαμε γλιτώσει την εθνική οικονομία από μια τεράστια, ανεξέλεγκτων διαστάσεων, αιμορραγία. Εδώ είναι σαφές ότι ισχύει το ρητό «το γοργόν και χάριν έχει», κι ας βάλεις το χέρι στην τσέπη.

Ξέχασα όμως… Το Ισραήλ είναι μεγάλη χώρα κι εμείς μικροί, όπως λέει ο πρωθυπουργός μας. Ας αφήσουμε να πεθάνει κανένας γέρος ακόμα, προκειμένου να μη λοξοστρατήσουμε από το θέσφατο της Ούρσουλα. Λύνουμε και το Ασφαλιστικό παράλληλα…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Βουντού» της Ούρσουλας στον Κυριάκο για να του κόψει τη διεθνή καριέρα!

Ο ορισμός της αχαριστίας!Ο Κυριάκος σε όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, εκτέλεσε πίστα κάθε εντολή της Ούρσουλας! Ο...

More Articles Like This