«Μας άφησαν να καούμε για να βάλουν ανεμογεννήτριες»!

Must Read

«Ή τους σταματάμε ή σταματάνε αυτοί κάθε προοπτική αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής για εμάς και τα παιδιά μας». Μια απόφαση -ή καλύτερα μια κραυγή- που βγήκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Αννας στις 22 Ιουλίου, σχεδόν δύο εβδομάδες προτού ξεσπάσουν οι εφιαλτικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη βόρεια Εύβοια και την περιοχή του Δήμου Λίμνης.

  • Του Μιχάλη Ψύλου

Η κραυγή απόγνωσης ήταν η απάντηση του δημοτικού συμβουλίου στην απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να δώσει άδεια εγκατάστασης 65 ανεμογεννητριών σε «αιολικά πάρκα» στη βόρεια και την κεντρική Εύβοια.

Μια κραυγή αγωνίας που για πολλούς Λιμνιώτες, αλλά και κατοίκους των γύρω χωριών, φαίνεται πως «δικαιώθηκε» με τις πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτα για έβδομη ημέρα στη βόρεια Εύβοια, έχοντας μετατρέψει σε στάχτη και πούλβερη περίπου 400.000 στρέμματα δάσους και πάνω από 500 κατοικίες, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι απώλειες σε υποδομές και περιουσίες. Μα συνδέονται οι πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες; Ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να δώσει κατηγορηματική απάντηση, και μακριά από εμάς η συνωμοσιολογία. Οι κάτοικοι όμως είναι πεπεισμένοι. «Μας άφησαν να καούμε για να βάλουν στα βουνά μας ανεμογεννήτριες» λέει στη «δημοκρατία» η επιχειρηματίας Αγλαΐα Κισκούκη, από τις Ροβιές, που είδε το χωριό της να τυλίγεται στις φλόγες, και με το δίκιο της είναι εξαγριωμένη. «Πάνω από τα πτώματά μας θα περάσουν για να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες» λέει, με την οργή της να ξεχειλίζει. Την άποψή της μοιράζονται πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Δίκαια ή άδικα. Κάποιοι είπαν το ίδιο και στα κανάλια, που ρωτήθηκαν για τις πυρκαγιές.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές «συμπτώσεις», που πρέπει να αναφερθούν: Συγκεκριμένα, η απόφαση της ΡΑΕ στις 24 Ιουνίου (αναρτήθηκε στη «Δι@ύγεια» στις 6 Ιουλίου) χορηγεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς σταθμούς σε δύο δήμους: Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας, στη βόρεια Εύβοια, και Διρφύων – Μεσσαπίων, στην κεντρική.

Η πρώτη άδεια αφορά έναν αιολικό σταθμό ισχύος 48 MW στη θέση «Πυξαριά Πριόνας», των Δημοτικών Ενοτήτων Κηρέως, Μεσσαπίων, των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας και Διρφύων – Μεσσαπίων. Η δεύτερη άδεια αφορά έναν αιολικό σταθμό ισχύος 48 MW στη θέση «Γερακοβούνι Βασκαντήρα, των Δημοτικών Ενοτήτων Κηρέως, Μεσσαπίων, των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας και Διρφύων – Μεσσαπίων.

Η τρίτη άδεια αφορά έναν αιολικό σταθμό ισχύος 34 MW, με 17 ανεμογεννήτριες, στη θέση «Μπαρδάκος Σουληνό» της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως, του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη αίτηση γι’ αυτό το αιολικό πάρκο είχε υποβληθεί από το 2005, αλλά ξαφνικά «αδειοδοτήθηκε» μόλις τώρα! Επί 16 ολόκληρα χρόνια έμενε στα χαρτιά γιατί αντιδρούσαν οι κάτοικοι και οι τοπικές Αρχές.

Συμφέροντα

«Φαίνεται ότι δεν αρκούν για τα συμφέροντα στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) οι υπάρχουσες 350 ανεμογεννήτριες σε 34 γιγαντιαία πάρκα στη νότια Εύβοια, ούτε οι εκδοθείσες πρόσφατα από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων άδειες παραγωγού για μία νέα επένδυση οκτώ αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 470 MW, στη βορειοκεντρική και τεσσάρων στη νότια Εύβοια» τονίζει στη «δημοκρατία» ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή τις αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στη βόρεια Εύβοια.

Η απόφαση αυτή της ΡΑΕ προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στη βόρεια Εύβοια. Θυμάμαι σαν τώρα τον αγωνιστή δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας Γιώργο Τσαπουρνιώτη να μου λέει τότε: «Οι περιοχές στον δήμο μας που πρόκειται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες είναι δασικές, κάποιες είναι και περιοχές NATURA! Θα δεις που θα καταστραφούν». Με πρωτοβουλία του Τσαπουρνιώτη συνεδρίασε εκτάκτως, με τηλεδιάσκεψη, το δημοτικό συμβούλιο και είχα την ευκαιρία να την παρακολουθήσω, καθώς η συνεδρίαση αναμεταδόθηκε live από το σάιτ Palmosev.gr της Ιστιαίας, που «τρέχει» η εξαιρετική συνάδελφο Πάρη Ντελκή. Ακούστηκαν πολύ ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά πράγματα από όλους τους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και τους ειδικούς επιστήμονες που μετείχαν στη συζήτηση:

  • Οι ιδιοκτησίες στις οποίες η ΡΑΕ έδωσε άδειες για τις ανεμογεννήτριες στη βόρεια Εύβοια ανήκουν σε δασικούς συνεταιρισμούς, στην Εκκλησία. Και βρίσκονται και σε περιοχές NATURA!
  • Η ΡΑΕ στο παρελθόν έχει πει ότι στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση του υπάρχοντος χωροταξικού σχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας!
  • Οι εκτάσεις για τις οποίες η ΡΑΕ εξέδωσε άδειες στη βόρεια Εύβοια (εκεί ακριβώς που εδώ και μέρες καίγονται) είναι πυκνές δασικές εκτάσεις!
  • Η περιοχή που προβλέπεται να γίνουν αιολικά πάρκα στη βόρεια Εύβοια έχει μεγάλη δασοκάλυψη και ταυτόχρονα θα πρέπει να διανοιχτούν πολυάριθμοι δρόμοι μεγάλου πλάτους στο δάσος και τεράστιες πλατείες για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, ενώ θα πέσουν περίπου 500 κυβικά μέτρα μπετόν σε κάθε βάση.
  • Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος πυρκαγιών κατά τη μεταφορά και την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών
  • Και η απόφαση βγήκε ομόφωνα: Ή τους σταματάμε ή μας τελειώνουν αυτοί κάθε προοπτική αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής για εμάς και τα παιδιά μας.

«Σε αντίθετη περίπτωση, το όραμα για ισόρροπη ανάπτυξη του πρωτογενούς – δευτερογενούς και τουριστικού τομέα στην περιοχή μας θα μείνει όνειρο απατηλό» είπε ορθά κοφτά ο δήμαρχος Τσαπουρνιώτης. «Το μέγεθος της αντίδρασής μας πρέπει να είναι ανάλογο της επιχειρούμενης βάρβαρης επιβολής σχεδίων μεγαλοεργολάβων και αρπαχτικών, που βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν σχέδια εν κρυπτώ, σε μια περίοδο που η κοινωνία μας είναι πεσμένη στα γόνατα από την οικονομική κρίση και την πανδημία. Η υπόθεση αφορά ένα μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Είναι χρέος μας να αντισταθούμε» τόνισε, τότε στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Τσαπουρνιώτης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ελληνοαμερικανίδα δήμαρχος του Σόμερσβιλ των ΗΠΑ – Τι λέει για την πατρίδα

Πριν δύο χρόνια στην πόλη Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης, η οποία ουσιαστικά είναι προάστιο της Βοστώνης με την οποία και...

More Articles Like This