Εταιρεία βιαστών η UBER! Χιλιάδες περιπτώσεις, ανοίγουν τα στόματα

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο της γνωστής πλατφόρμας

Must Read

Η πασίγνωστη εταιρεία UBER φαίνεται ότι δεν ήταν απλά διεφθαρμένη και διαπλεκόμενη, αλλά είχε εξελιχθεί σε καταφύγιο βιαστών. Οι περιπτώσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας συγκλονίζουν, καθώς μιλάμε για χιλιάδες καταγγελίες, ενώ μόνο στο Σαν Φραντσίσκο 550 θύματα κατέθεσαν ομαδική αγωγή.

Η Uber πλέον μηνύεται από 550 γυναίκες επιβάτες σε όλες τις ΗΠΑ, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι δέχθηκαν επίθεση από οδηγούς στην πλατφόρμα.

Η καταγγελία, η οποία κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κομητείας του Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη από δικηγόρους της μεγάλης δικηγορικής φίρμας Slater Slater Schulman LLP, ισχυρίζεται ότι γυναίκες επιβάτες απήχθησαν, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, βιάστηκαν, φυλακίστηκαν, παρενοχλήθηκαν ή δέχτηκαν με άλλο τρόπο επίθεση από οδηγούς Uber, όπως προκύπτει ανά δικαστική κατάθεση. Ζητούν αποζημίωση και απαιτούν δίκη με βαριές κατηγορίες για τα στελέχη της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της αμέλειας σχετικά με την πρόσληψη και επίβλεψη των οδηγών και την ευθύνη, από τις επιθέσεις μέχρι τα «ελαττώματα» του σχεδιασμού του προϊόντος.

Η μήνυση έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τη διαρροή των αρχείων Uber. 124.000 έγγραφα – συμπεριλαμβανομένων εσωτερικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και γραπτών μηνυμάτων μεταξύ στελεχών και πολιτικών – από τον πρώην λομπίστα της Uber, Mark McCann. Τα αρχεία, τα οποία αποκαλύπτουν την εσωτερική λειτουργία της Uber από το 2013 έως το 2017, περιγράφουν λεπτομερώς μια ιστορία παραβίασης του νόμου, λόμπι και εκμετάλλευσης της ασφάλειας των οδηγών.

Τον περασμένο μήνα, η Uber δημοσίευσε τη δεύτερη Έκθεση Ασφάλειας των ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι υπήρξαν 998 περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης, συμπεριλαμβανομένων 141 αναφορών βιασμού, μόνο για το 2020. Μεταξύ 2019 και 2020, η Uber έλαβε 3.824 αναφορές για τις πέντε πιο σοβαρές κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης. Η πρώτη έκθεση ασφάλειας της Uber, η οποία περιγράφει περιστατικά από το 2017 έως το 2018, βρήκε σχεδόν 6.000 αναφορές που αφορούσαν σεξουαλική επίθεση!

Στη μήνυση κατά της εταιρείας αναφέρεται ότι η Uber απέκρυψε σκόπιμα το γεγονός ότι οι οδηγοί της Uber επιτέθηκαν τακτικά σεξουαλικά γυναίκες τουλάχιστον από το 2014 και «αντίθετα διαφήμιζαν ότι η Uber ήταν ένας ασφαλής τρόπος μεταφοράς». Κατηγορεί επίσης την Uber ότι παρέχει σε σεξουαλικά αρπακτικά μια πλατφόρμα για να βρίσκουν θύματα και να επιτίθενται σε γυναίκες, χωρίς να διενεργεί κατάλληλους ελέγχους ιστορικού στους οδηγούς ή να παρέχει επαρκή μέτρα ασφαλείας για τους πελάτες. Επιπλέον, οι μηνύτριες  κατηγορούν την Uber ότι επωφελήθηκε χρηματικά από τα δρομολόγια του τρόμου, όπου γυναίκες υφίστανται σεξουαλική επίθεση.

«Ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο της Uber βασίζεται στο να προσφέρει στους ανθρώπους μια ασφαλή μετακίνηση προς το σπίτι, αλλά η ασφάλεια των πελατών δεν ήταν ποτέ το μέλημά τους – η ανάπτυξη ήταν εις βάρος της ασφάλειας των επιβατών τους», δήλωσε ο δικηγορος Adam Slater που εκπροσωπεί τα θύματα. «Ενώ η εταιρεία έχει αναγνωρίσει αυτή την επιδημία σεξουαλικών επιθέσεων από οδηγούς της τα τελευταία χρόνια, η πραγματική απάντησή της ήταν αργή και ανεπαρκής, με φρικτές συνέπειες».

Ενώ 550 γυναίκες στις ΗΠΑ προσήλθαν για να συμμετάσχουν στην ομαδική αγωγή του Slater Slater Schulman, η δικηγορική εταιρεία ερευνά ενεργά 150 καταγγελίες επιπλέον. Και αυτό μόνο στις Η.Π.Α., αφού αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν για όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This