Δικαίωμα στη στέγαση για νέους από 18 έως 39 ετών

Η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω» θα ανοίξει τον Δεκέμβριο. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια τα κριτήρια ένταξης

Must Read

Επιδοτήσεις από 50% έως 90%, ανάλογα με το εισόδημα, για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και 30% για την ανακαίνισή τους μπορούν να διεκδικήσουν νέοι από 18-39 ετών μέσα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω», συνολικού προϋπολογισμού 350.000.000 ευρώ. Ο οδηγός του προγράμματος αναμένεται να δημοσιευτεί τον Οκτώβριο και δύο μήνες μετά, τον Δεκέμβριο, θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων.

  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Το πρόγραμμα εντάσσεται στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό για τη στέγαση των νέων ανθρώπων. Οπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στόχος είναι παλιές πατρογονικές κατοικίες να μπορέσουν να αξιοποιηθούν και να ενισχυθούν οι νέοι προκειμένου να ξεκινήσουν τη ζωή τους σε ένα σπίτι το οποίο θα τους προσδίδει κατάλληλη ποιότητα ζωής και δεν θα ξοδεύουν μια περιουσία για να τη θέρμανση ή την ψύξη.

Ενα από τα εργαλεία για την αξιοποίηση των κατοικιών αυτών φιλοδοξεί να αποτελέσει το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω». Το πρόγραμμα δομείται σε δύο πυλώνες: στην ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση. Για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας ορίζονται ως ανώτατος προϋπολογισμός τα 25.000 ευρώ, με επιδότηση από 50% έως 90%, ανάλογα με το εισόδημα του νέου, ενώ για την ολοκλήρωση των εργασιών μπορεί να ληφθεί άτοκο δάνειο. Περιλαμβάνει παρεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακής κλάσης του σπιτιού, όπως είναι η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης/κλιματισμού, η αλλαγή κουφωμάτων, η εξωτερική μόνωση και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση της ενεργειακής κλάσης του σπιτιού.

Προϋποθέσεις για τη λήψη της επιδότησης είναι το ατομικό/οικογενειακό εισόδημα να είναι έως 50.000 ευρώ, το ακίνητο να είναι είτε πατρογονική κατοικία που έχει μεταβιβαστεί είτε ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο, να έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ΄ ή χαμηλότερη. Οι ακριβείς όροι και οι προϋποθέσεις θα καθοριστούν στον οδηγό του προγράμματος, ενώ τη λειτουργία της πλατφόρμας θα αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, όπως δηλαδή συμβαίνει και με τα υπόλοιπα προγράμματα του «Εξοικονομώ».

Παρεμβάσεις

Ο δεύτερος πυλώνας στοχεύει στην ανακαίνιση παλαιών κατοικιών. Περιλαμβάνει παρεμβάσεις προϋπολογισμού έως 10.000 ευρώ με ενιαίο ποσοστό επιδότησης 30% για όλους (δηλαδή η επιδότηση φτάνει μέχρι τα 3.000 ευρώ). Το ποσό που απομένει μπορεί να χρηματοδοτηθεί με χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Μέσω του προγράμματος οι δικαιούχοι μπορούν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις που αφορούν ανακαινίσεις χώρων κουζίνας, μπάνιου, ειδών υγιεινής, ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων, καθώς και δαπέδων και επιχρισμάτων. Επίσης, για αγορά οικιακών συσκευών, όπως είναι ψυγείο ή κουζίνα υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Στο «Ανακαινίζω» θα μπορούν να ενταχθούν νέοι με ατομικό/οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Το ακίνητο θα πρέπει να είναι είτε ιδιόκτητο είτε να υπάρχει η πλήρης επικαρπία ή η κυριότητα. Μπορεί να είναι μία μονοκατοικία ή ένα μεμονωμένο διαμέρισμα. Θα πρέπει να υφίσταται νόμιμα ή να έχει τακτοποιηθεί και να χρησιμοποιείται ήδη ή δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης.

Κενά σπίτια

Στον σχεδιασμό του υπουργείου εντάσσεται και ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που αφορά τις ανακαινίσεις των κενών κατοικιών, με στόχο να αξιοποιηθεί το μεγάλο απόθεμα κατοικιών που είναι κενές. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι υπάρχουν 770.000 κλειστές κατοικίες σε ένα σύνολο 6.500.000 κατοικιών. Πρόκειται κυρίως για παλαιά σπίτια που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ώστε να ζήσει άνετα ένας νέος, μια νέα οικογένεια.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», μέσα από το οποίο θα επιδοτηθεί η ανακαίνιση κατοικιών που είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φτάνει έως 40%.

Αφορά κατοικίες μέχρι 100 τ.μ., στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοικία να μην ήταν μισθωμένη το προηγούμενο διάστημα ή να είναι δηλωμένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους.

Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%). Κάθε δικαιούχος θα μπορεί να κάνει αίτηση για μόνο μία κατοικία, ενώ προϋπόθεση είναι να μην έχει ενταχθεί σε άλλο εξοικονομώ. Το πρόγραμμα αναμένεται να αρχίσει να τρέχει από το πρώτο τρίμηνο του 2023 και φορέας υλοποίησης θα είναι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Ερχεται το «ΗΛΕΚΤΡΑ» για τα δημόσια κτίρια

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του δημόσιου τομέα. Με συνολικό προϋπολογισμό 640.000.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 2.500.000 τ.μ. κτιρίων. Οι παρεμβάσεις αφορούν αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού, συστήματα φωτισμού χώρων, συστήματα αυτοματισμού, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Το ποσοστό επιχορήγησης για την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος ξεκινά από 50%. Εάν η αίτηση προβλέπει ότι το κτίριο θα επιτύχει αναβάθμιση κλάσης Β+ (αντί για το κατώτατο όριο που είναι η κλάση Β ή ριζική ανακαίνιση), το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 60%. Εφόσον το κτίριο θα πετύχει ενεργειακή αναβάθμιση κλάση Β+ και πραγματοποιηθεί ριζική ανακαίνιση, το ποσοστό ανέρχεται σε 70%. Εάν η υλοποίηση των παρεμβάσεων γίνει μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης, προστίθεται επιπλέον 10% στο τελικό ποσοστό επιδότησης.

Στο «ΗΛΕΚΤΡΑ» μπορούν να ενταχθούν τα κτίρια της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης, των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Ειδικότερα, κτίρια Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, γηροκομεία, κτίρια εκπαίδευσης, όπως σχολεία και πανεπιστήμια, κτίρια γραφείων, όπως οι εγκαταστάσεις γραφείων, διοικητήρια και κτίρια για λοιπές χρήσεις, όπως κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων, εκκλησιαστικά ιδρύματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This