Σε πλήρη γεωπολιτική ευθυγράμμιση προχωρούν Ρωσία και Αφγανιστάν, καθώς οι δύο πλευρές υπέγραψαν επίσημο σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας στη Μόσχα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ακριβώς 12 μήνες μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να διαγράψει το ισλαμιστικό κίνημα των Ταλιμπάν από τη λίστα με τις απαγορευμένες τρομοκρατικές οργανώσεις, σφραγίζοντας έτσι μια συμμαχία που προκαλεί έντονη ανησυχία στη Δύση.
Διεύρυνση των σχέσεων και ιστορικές ειρωνείες
Η νέα αμυντική συμφωνία οριστικοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φόρουμ Ασφάλειας στη ρωσική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Σεργκέι Σοϊγκού, με τον Αφγανό Υπουργό Άμυνας, Μοχαμάντ Γιακούμπ. Αν και οι ακριβείς όροι της συμφωνίας κρατούνται μυστικοί όπως αναφέρει το POLITICO, η ηγεσία των ισλαμιστών έκανε λόγο για ιστορική επέκταση των διμερών σχέσεων. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ιστορική ειρωνεία, αν αναλογιστεί κανείς ότι τη δεκαετία του ’80 η Σοβιετική Ένωση διεξήγαγε έναν αιματηρό δεκαετή πόλεμο στο Αφγανιστάν εναντίον των Μουτζαχεντίν, οι οποίοι μετέπειτα ίδρυσαν το κίνημα των Ταλιμπάν.
Από τις κρυφές ενισχύσεις στην επίσημη αναγνώριση
Οι σχέσεις των δύο πλευρών πέρασαν από σαράντα κύματα μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων, ωστόσο η κατάσταση άλλαξε ριζικά κατά τη διάρκεια της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα, όταν η Μόσχα κατηγορήθηκε ότι προμήθευε κρυφά με οπλισμό τους ισλαμιστές αντάρτες. Η προσέγγιση επισημοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2025, όταν η Ρωσία ήρε τον χαρακτηρισμό της τρομοκρατικής οργάνωσης που είχε επιβάλει στους Ταλιμπάν από το 2003. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του ίδιου έτους, το Κρεμλίνο έγινε η πρώτη και μοναδική κυβέρνηση παγκοσμίως που αναγνώρισε και επίσημα το ισλαμιστικό καθεστώς ως τη νόμιμη διοίκηση του Αφγανιστάν.
Απαιτήσεις προς τη Δύση και ευρωπαϊκό φλερτ
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, η ρωσική πλευρά πήρε ξεκάθαρη στάση υπέρ των Ταλιμπάν, με τον Σεργκέι Σοϊγκού να απαιτεί από τις δυτικές χώρες να άρουν άμεσα τις οικονομικές κυρώσεις και να «ξεπαγώσουν» τα αφγανικά περιουσιακά στοιχεία, επιρρίπτοντάς τους την πλήρη ευθύνη για τα όσα συνέβησαν στη χώρα κατά την εικοσαετή στρατιωτική τους παρουσία. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι απηύθυνε πρόσκληση σε στελέχη των Ταλιμπάν να επισκεφθούν τις Βρυξέλλες, σπεύδοντας πάντως να διευκρινίσει ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην απλή επικοινωνία και δεν ισοδυναμεί με διπλωματική αναγνώριση του καθεστώτος.
Δείτε επίσης:
- Σοκ από ρεπορτάζ του BBC για το Αφγανιστάν – Παιδιά «προς πώληση» λόγω φτώχειας και χρεών
- Πυρηνικό μπρα ντε φερ στο Καζακστάν: Η Ρωσία διεκδικεί και δεύτερο εργοστάσιο μέσω της Rosatom
- Άνοιγμα Πούτιν προς την Ευρώπη: «Έτοιμος για διαπραγματεύσεις» λέει το Κρεμλίνο







