Κλιμακώνεται η θεσμική κρίση στον χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς μετά τον ξεσηκωμό του νομικού κόσμου της Αθήνας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά παρεμβαίνει με ακόμη πιο δυναμικό τρόπο για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του, αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση, ζητώντας επισήμως από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, την εκκίνηση του πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Κώστα Τζαβέλλα, εξαιτίας της απόφασής του να θέσει την υπόθεση στο αρχείο.
Η κίνηση αυτή αποτελεί μια σαφή αναβάθμιση της πίεσης προς την κυβέρνηση και την ηγεσία της δικαιοσύνης, καθώς έρχεται σε συνέχεια της δημόσιας απαίτησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ο οποίος είχε ζητήσει ευθέως την παραίτηση του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού. Πλέον, ο αρμόδιος υπουργός καλείται να πάρει θέση και να ασκήσει την κατά νόμον αρμοδιότητά του, σύμφωνα με το άρθρο 117 παράγραφος 1 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, προκειμένου να ελεγχθεί πειθαρχικά ο επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Το σκεπτικό της απόφασης και οι λόγοι εξαίρεσης του εισαγγελέα
Η νομική επιχειρηματολογία των δικηγόρων του Πειραιά εδράζεται σε παλαιότερη απόφαση του οργάνου, με την οποία είχε καταδικαστεί απερίφραστα η έκδοση της Πράξης αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών. Οι νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι η έρευνα σταμάτησε απότομα, παρά το γεγονός ότι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών είχε αποφανθεί επίσημα πως υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση σοβαρών αξιόποινων πράξεων.
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά μπαίνει και η ίδια η νομιμότητα της συμμετοχής του ανώτατου εισαγγελέα στη διαδικασία. Σύμφωνα με τις θεσμικές ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έπρεπε να χειριστεί τη συγκεκριμένη δικογραφία, καθώς στο πρόσωπό του συνέτρεχαν σοβαροί λόγοι αποκλεισμού ή εξαίρεσης βάσει των σχετικών άρθρων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Οι ενστάσεις αυτές βασίζονται στο γεγονός ότι ο ανώτατος λειτουργός είχε ήδη εξεταστεί ως μάρτυρας για το ίδιο θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ παράλληλα είχε διατελέσει και εποπτεύων Εισαγγελέας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα των παρακολουθήσεων.
Με τα δεδομένα αυτά, ο νομικός κόσμος του Πειραιά εμμένει στην ανάγκη για πλήρη και διαφανή δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, καλώντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να ενεργοποιήσει άμεσα όλους τους προβλεπόμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Δείτε επίσης:
- Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Ματαιώθηκε η ακρόαση του Τζαβέλλα
- Ανδρουλάκης στον Δεμίρη της ΕΥΠ: Με εξωθείτε να στραφώ νομικά εναντίον σας
- Τζαβέλλας: «Δεν θα προσέλθουμε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας» – Τι αναφέρει στην επιστολή του
- Καλά κάνει ο εισαγγελέας και δεν πάει στη Βουλή!







