Τα οφέλη και μη της σοκολάτας στον οργανισμό

Τι συμβαίνει με το αγαπημένο σνακ

Must Read

Ένοχη, γλυκιά αμαρτία ή μήπως «γιατρικό»;

Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας αν τρώμε από μία σοκολάτα σε καθημερινή βάση; Μπορεί να δώσει ενέργεια ή και παραπάνω νευρικότητα, λένε οι ειδικοί.

Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή όταν αισθάνεστε ότι έχετε ξεμείνει από ενέργεια. Τυπικά, όσο πιο μαύρη είναι η σοκολάτα, τόσο περισσότερη καφεΐνη έχει ανά μερίδα. Επιπλέον, η σοκολάτα είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων, που είναι η πρώτη πηγή καυσίμου για το σώμα σας. Αυτά σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όμως ενώ ορισμένοι απολαμβάνουν μια μέτρια ενεργειακή ώθηση με μόλις τετράγωνο σοκολάτας, άλλοι μπορεί να αισθάνονται λίγο… στην πρίζα, ειδικά εάν είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη. Ακόμη και μικρές δόσεις καφεΐνης μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία και προβλήματα ύπνου σε άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη. Για τους περισσότερους ενήλικες πάντως, 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ημερησίως θεωρούνται ασφαλής ποσότητα.

Ενώ όμως τα φλαβονοειδή του κακάο μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερη χοληστερόλη, κάποια είδη σοκολάτας, ειδικά όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα, μπορεί να προκαλέσουναύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

Η σοκολάτα, ειδικά η γάλακτος και οι ποικιλίες της λευκής, περιέχουν κορεσμένα λιπαρά από βούτυρο κακάο (το φυσικό λίπος του κόκκου). Η λευκή αποτελείται από τουλάχιστον 20% βούτυρο κακάο και έως 55% ζάχαρη. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σχετίζεται με αύξηση της LDL χοληστερόλης,.

Όπως κάθε έδεσμα, η σοκολάτα έχει τις θερμίδες της. Και όταν την καταναλώνετε σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Οι τροφές που προκαλούν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης (όπως οι ζαχαρούχες ποικιλίες σοκολάτας) μπορεί να οδηγήσουν σε υπερωολική πείνα και υπερφαγία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το μοτίβο μπορεί να ενεργοποιήσει τον κίνδυνο αύξησης βάρους, καθώς και τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Το μέτρο είναι η καλύτερη επιλογή. Η κατανάλωση λίγης σοκολάτας κάθε μέρα μαζί με μια συνολική ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή δεν συμβάλει απαραίτητα στην αύξηση βάρους. Παρατηρείτε ωστόσο τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σας όταν τρώτε σοκολάτα; Η καθημερνή κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι, όπως διάρροια, φούσκωμα, πόνο και αέρια, ειδικά εάν έχετε δυσανεξία στην λακτόζη, σύνδρομο ευερέσθιτου εντέρου ή ευαισθησία στην ζάχαρη.

Αν πάλι τρώτε πολλή σοκολάτα και είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, η καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια, επειδή διεγείρει τις συσπάσεις στον γαστρεντερικό σωλήνα και ενεργοποιεί την παραγωγή οξέος του στομάχου. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της διάθεσης και στην μείωση του άγχους. Μια συστηματική ανασκόπηση στο Nutrition Reviews , σημείωσε ότι το γλυκό σνακ θα μπορούσε να βελτιώσει την διάθεσή μας, ακόμη και να βοηθήσει στην αναστροφή μιας κακής όρεξης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η σχέση σοκολάτας και διάθεσης είναι ασαφής. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να γνωρίζουμε εάν τα αναζωογονητικά αποτελέσματα σχετίζονται απλώς με την ευχάριστη αισθητηριακή εμπειρία της κατανάλωσης σοκολάτας ή από τα συστατικά της. Μια άλλη μελέτη στο Journal of Nutritional Biochemistry έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάλειψη της αρνητικής διάθεσης. Αλλά οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρεβιοτικές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας, που ενίσχυαν την ποικιλία και την αφθονία των εντερικών βακτηρίων, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου και ήταν υπεύθυνες για πιθανά οφέλη που βασίζονται στη διάθεση.

Εάν είστε επιρρεπείς σε πέτρες στους νεφρούς, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε την κατανάλωση σοκολάτας καθημερινά. Αυτό συμβαίνει επειδή η σοκολάτα είναι υψηλή σε οξαλικά άλατα, μια φυσική ουσία που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Οι πέτρες παίρνουν σχήμα όταν υπάρχει υψηλή συγκέντρωση ορισμένων χημικών ουσιών, όπως οξαλικά, στα ούρα σας. Όταν συμβεί αυτό, σχηματίζονται κρύσταλλοι, οι οποίοι μπορούν να εξελιχθούν σε πέτρες που περνούν από το ουροποιητικό σύστημα. Εάν μια πέτρα κολλήσει και περιορίσει την ροή των ούρων, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πόνο. Αν και δεν χρειάζεται να κόψετε εντελώς την σοκολάτα, ο περιορισμός σε ειδικές περιπτώσεις είναι μια ασφαλής ιδέα.

Η σοκολάτα θα μπορούσε να είναι επίσης η πηγή του δυνατού πονοκεφάλου σας. Η σοκολάτα είναι ένα κοινό έναυσμα για τις ημικρανίες. Περιέχει καφεΐνη και βήτα-φαινυλαιθυλαμίνη. Και τα δύο διεγερτικά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας του νευρικού συστήματος και να προκαλέσουν στένωση των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε ημικρανία.

Πολλές σοκολάτες έχουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και σε ορμονικές διακυμάνσεις, που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Η κριτική επιτροπή μετά από αυτά εξακολουθεί να μην είναι σίγουρη για το εάν η σοκολάτα προκαλεί πονοκεφάλους. Δείτε την ανασκόπηση στο Nutrients: ‌Μετά την αξιολόγηση 25 μελετών σχετικά με το θέμα, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε οριστική σύνδεση μεταξύ της σοκολάτας και της ημικρανίας.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά για τους πονοκεφάλους σε ορισμένα άτομα. Η καλύτερη στρατηγική είναι να προσέχετε το σώμα σας. Εάν η σοκολάτα φαίνεται να είναι ένας από τους πυροδοτητές της ημικρανίας, αποφύγετέ την.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This