Την ανάγκη για ψύχραιμη αντιμετώπιση της δημόσιας συζήτησης γύρω από τις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, ιδίως όταν αυτές σχετίζονται με παιδιά, επισημαίνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο ίδιος απομυθοποιεί τη γενικευμένη ανησυχία που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα, εξηγώντας πως ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό μικρόβιο, το οποίο φέρει στον λαιμό του το 5–10% του πληθυσμού, συχνά χωρίς να εμφανίζει κανένα απολύτως σύμπτωμα. Όπως τονίζει, ακόμη και στις περιπτώσεις που το μικρόβιο προκαλεί κλινική εικόνα, πρόκειται κατά βάση για την κλασική αμυγδαλίτιδα, μια συνήθη και διαχειρίσιμη λοίμωξη.
«Δεν πρόκειται για ένα τόσο επικίνδυνο μικρόβιο. Μόνο σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να κάνει τη διεισδυτική λοίμωξη και το 10% που θα κάνουν διεισδυτική λοίμωξη είναι πιθανό να καταλήξουν», ανέφερε και συνέχισε: «Πονόλαιμος χωρίς συνάχι ή καταρροή αλλά με πυρετό είναι εικόνα στρεπτοκοκκικής λοίμωξης. Η αξιολόγηση ενός παιδιού που έχει στρεπτόκοκκο είναι κατά πόσο έχει πρησμένες αμυγδαλές ή έχει κάποιο άλλο σύμπτωμα, όπως είναι για παράδειγμα η οστρακιά, γιατί προκαλεί οστρακιά. Πυρετός είναι το βασικό στοιχείο και πρησμένες αμυγδαλές».
Όπως εξήγησε, το παιδί όταν έχει διεισδυτική λοίμωξη φαίνεται, καθώς πρόκειται για μια βαριά κατάσταση. «Ούτε ξέρεις αν θα εξελιχθεί, αλλά οι πιθανότητες να εξελιχθεί, κάτι το οποίο όπως σας είπα 5 με 10% του πληθυσμού το κουβαλάει», ανέφερε προσθέτοντας πως «δεν είναι κάτι το οποίο είναι σπάνιο και δεν κυκλοφορεί… από το 5 -10% ένα πολύ μικρό ποσοστό θα την κάνει την διεισδυτική».
«Πολλά από τα τεστ βγαίνουν και ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά»
Στη συνέχεια, ο καθηγητής έκανε σαφές πως τα τεστ γίνονται μόνο από επαγγελματίες. «Δεν θα έπρεπε κάποιος να πάρει ένα τεστ από το φαρμακείο να το κάνει μόνος του γιατί δεν μπορεί να το αξιολογήσει», τόνισε, σημειώνοντας επιπλέον πως και αυτό να κάνει κάποιος πολλά από αυτά βγαίνουν και ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά. «Θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση αυτών των τεστ στα σπίτια, πρέπει να γίνονται μόνο από μικροβιολόγο ή από κάποιον παθολόγο ή στην περίπτωση των παιδιών από έναν παιδίατρο», επεσήμανε και συνέχισε:
«Επειδή όλοι περνάμε στρεπτόκοκκο και μπορεί να τον έχουμε και 2 και 3 φορές το χρόνο χωρίς να μας προκαλεί κάποιο πρόβλημα, δεν υπάρχει λόγος να αρχίσουμε όλους τους ασυμπτωματικούς φορείς να τους κάνουμε επιτρεπτές και να τους αναφέρουμε σαν κρούσματα γιατί δεν είναι κρούσματα».
Μάλιστα, απάντησε και στις «φωνές» που ζητούν κλείσιμο των σχολείων μπροστά σε κρούσματα, σημειώνοντας πως δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα αυτά τα μέτρα τα οποία χαρακτήρισε υπερβολικά ενώ υποστήριξε πως δεν αναφέρονται κιόλας ούτε από τις οδηγίες που δίνουν οι παγκόσμιοι οργανισμοί.
Τέλος, στο κομμάτι της αντιμετώπισης ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως η ένδειξη είναι να πάρει αντιβίωση προτείνοντας «την πιο απλή, την πιο απλή πενικιλίνη που μπορούμε να φανταστούμε».
Δείτε επίσης: