O Γκρεγκορί Μορό, αντιδήμαρχος δημοτικού διαμερίσματος του Παρισιού, έχει για κατοικίδιο τον Plume («Φτερό») έναν τρισχαριτωμένο αρσενικό αρουραίο και ως «αποστολή» του να συμφιλιώσει τους κατοίκους της γαλλικής πρωτεύουσας με τα… εκατομμύρια τρωκτικά που κυκλοφορούν στους δρόμους της!
Σήμα κατατεθέν του, εξάλλου, είναι τα φυλλάδια που μοιράζει ολόγυρα, στα οποία υπάρχουν αρουραίοι που… ποζάρουν με περισσή χάρη μπροστά στον Πύργο του Άιφελ.
«Έχετε δει ποτέ αρουραίο από κοντά;», ρωτάει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου France 24, τους περαστικούς, δείχνοντάς τους τον Plume, με μια κυρία να του απαντά με σαφή διάθεση αστεϊσμού «είναι ο Ρατατούης;». Η τελευταία αναφερόταν, φυσικά, στον δημοφιλή ήρωα της ομώνυμης, εξαιρετικά επιτυχημένης ταινίας animation της Pixar.
Τέλος στη κακή φήμη
Για τον Γκρεγκορί Μορό, μέλος κόμματος υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, ήρθε η ώρα να μπει τέλος στην κακή φήμη των αρουραίων, η οποία χρονολογείται από την πανούκλα του 14ου αιώνα. Σύμφωνα με τον 43ρονο πολιτικό οι αρουραίοι καταναλώνουν περίπου 100 τόνους απορριμμάτων καθημερινά, αποτρέποντας τα φρεάτια του Παρισιού από το να φράξουν.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως το πραγματικό πρόβλημα είναι τα υπολείμματα από προϊόντα fast-food που γεμίζουν τα πεζοδρόμια. «Αν δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχει πολλαπλασιασμός τους», υπογραμμίζει και προτείνει πιο ήπιες μεθόδους για την αντιμετώπιση των αρουραίων (θεωρεί σκληρό και αναποτελεσματικό το δηλητήριο), σε συνδυασμό με καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο μεγαλύτερος εχθρός των παριζιάνικων τρωκτικών
Την ίδια ώρα, ωστόσο, στη δυτική, κομψή πλευρά του Παρισιού, ζει και δραστηριοποιείται ο Ζοφρουά Μπουλάρ (Geoffroy Boulard), δήμαρχος του 17ου Διαμερίσματος, ο οποίος έχει χτίσει τη φήμη του «μεγαλύτερου εχθρού» των εν λόγω τρωκτικών.
Ο εν λόγω κύριος, μάλιστα, είχε φωτογραφηθεί για πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Le Parisien» κρατώντας τέσσερις νεκρούς αρουραίους, ενώ χάρη στον πόλεμο που τούς έχει κηρύξει, είχε λάβει πρόσκληση για συμμετοχή στο «National Urban Rat Summit» της Νέας Υόρκης.
Ο Μπουλάρ, ο οποίος επιμένει πως η συμβίωση με τους αρουραίους είναι μια «επικίνδυνη φαντασίωση», έχει εγκαταστήσει στην περιοχή του δεκάδες high-tech παγίδες, οι οποίες μπορούν να σκοτώνουν περίπου 800 αρουραίους τον χρόνο. Αριθμός αμελητέος σε σχέση με τον τεράστιο πληθυσμό τους, αλλά αρκετός, όπως λέει, για να μειώσει τις αναφορές των δυσαρεστημένων κατοίκων της γαλλικής πρωτεύουσας.