Αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν οι καταναλωτές τα φετινά Χριστούγεννα καθώς το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος παρουσιάζει αυξήσεις που θα κυμανθούν μεταξύ 4% και 7% σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίας και Προστασίας Καταναλωτών, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο ΕΡΤnews Radio 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» εξήγησε πως η συνολική επιβάρυνση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων και κυρίως του μοσχαριού.
«Αυτό είναι όμως το όριο στο οποίο πρέπει να πούμε ότι κατά μέσο όρο, αν έπρεπε να κάνουμε μία τέτοια αναγωγή, θα έχουμε μία επιβάρυνση στο οικογενειακό τραπέζι και αυτό, αποκλειστικά και μόνο, λόγω των αυξήσεων τιμών στο κρέας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι ο μέσος πληθωρισμός στα τρόφιμα διαμορφώνεται στο 2,5%, ωστόσο τα κρέατα εμφανίζουν σαφώς μεγαλύτερες αυξήσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει το συνολικό κόστος έως και το 7%. Παράλληλα, απέρριψε εκτιμήσεις περί αυξήσεων 30% ή 40%, λέγοντας: «Το 30%-40% που ακούμε κάθε χρόνο από ορισμένες ενώσεις καταναλωτών, πάλι είναι αδύνατο να ισχύει, διότι αν τα βάλει κανείς… θα έπρεπε να έχει τετραπλασιαστεί η τιμή αλλά αυτό δεν έχει συμβεί».
Μοσχάρι: αύξηση άνω του 25%
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μοσχάρι, το οποίο –όπως τόνισε– αποτελεί τον βασικό παράγοντα αύξησης του κόστους.
«Να ξεκινήσουμε με το μοσχάρι, το οποίο είναι ουσιαστικά αυτό που δημιουργεί το μεγάλο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση που έχουμε σε σχέση με πέρσι είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι λίγο περισσότερο από 25% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ σχεδόν», δήλωσε.
Όπως εξήγησε, η αύξηση αυτή συνδέεται με παγκόσμιο πρόβλημα στην προσφορά βοοειδών, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που η ζήτηση παραμένει υψηλή. Το αποτέλεσμα είναι, όπως είπε, «ένας εκρηκτικός συνδυασμός», που συμπαρασύρει και τις τιμές των υπόλοιπων κρεάτων.
Πιο ήπιες αυξήσεις σε χοιρινό και πουλερικά
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, οι περισσότερες οικογένειες επιλέγουν τα Χριστούγεννα χοιρινό, πουλερικά και σε μικρότερο βαθμό αρνί. Στο χοιρινό οι αυξήσεις κυμαίνονται στο 4,5%-5%, ενώ αντίστοιχα ποσοστά καταγράφονται και στα πουλερικά. Πρόκειται, όπως είπε, για αυξήσεις υψηλότερες από τον μέσο πληθωρισμό, αλλά σαφώς πιο συγκρατημένες σε σχέση με το μοσχάρι.
«Κάποιοι επιλέγουν να μην αγοράσουν μοσχάρι που αγόραζαν παραδοσιακά… και πηγαίνουν σε άλλες πηγές κόκκινου κρέατος, όπως το χοιρινό ή επιλέγουν λευκό κρέας, όπως τα πουλερικά», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η πρωτοφανής αύξηση στο μοσχάρι επηρεάζει συνολικά την αγορά.
Σταθερές τιμές στα γλυκά – Ακριβότερη η σοκολάτα
Σε ό,τι αφορά τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, όπως μελομακάρονα και κουραμπιέδες, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι οι τιμές παραμένουν σταθερές ή και χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι, εφόσον δεν περιέχουν σοκολάτα. Αντίθετα, όπου υπάρχει σοκολάτα, οι τιμές επηρεάζονται από τη διεθνή άνοδο στο κακάο.
«Η τιμή στο κακάο και τη σοκολάτα έχει ανέβει 20%. Αυτή είναι σε σχέση με πέρσι, πάρα πολύ μεγάλη αύξηση τιμής», είπε, προσθέτοντας όμως ότι αναμένεται αποκλιμάκωση τους επόμενους μήνες.
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Φρούτα, λαχανικά και πατάτες
Στα φρούτα οι τιμές είναι αυξημένες λόγω εποχικότητας, ενώ στα λαχανικά καταγράφονται σημαντικές μειώσεις.
Ενδεικτικά, «στις πατάτες… έχουμε μία μείωση -10% σε σχέση με πέρυσι». Όπως τόνισε, οι συγκεκριμένες κατηγορίες επηρεάζονται έντονα από τις καιρικές συνθήκες και δεν αποτελούν ασφαλή δείκτη γενικής ακρίβειας.
Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, ωστόσο προειδοποίησε πως αν παραταθούν, ενδέχεται να αυξήσουν το κόστος για τους καταναλωτές.
Καθοριστικός ο ρόλος της έρευνας αγοράς
Κλείνοντας, ο κ. Αναγνωστόπουλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει «ένα» χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά πολλά και διαφορετικά, ανάλογα με τις επιλογές των καταναλωτών.
«Υπάρχουν πολλά πολύ διαφορετικά καλάθια… μπορεί να βρείτε πανάκριβα τραπέζια και μπορείτε να βρείτε πολύ οικονομικά τραπέζια», σημείωσε, τονίζοντας ότι η έρευνα αγοράς μπορεί να κάνει τη διαφορά στο τελικό κόστος.
Δείτε επίσης:
- Χριστούγεννα 2025: Το ακριβότερο εορταστικό τραπέζι της τελευταίας πενταετίας
- Άλμα 20% στο τραπέζι των Χριστουγέννων – Πόσο κοστίζουν φέτος γαλοπούλα, κρέατα και γλυκά
- Πικρά Χριστούγεννα: Απλησίαστες οι τιμές των εποχιακών γλυκών
- Πληθωρισμός: Ανέβασε ταχύτητα 2,4% τον Νοέμβρη – Μεγάλες αυξήσεις σε τρόφιμα και στέγαση


αλλη μια συνεχομενη τιτανοτεραστια επιτυχια του υπερτατου θεοπνευστου λαοπροβλητου και ισοβιου πρωθυπουργου μας Κυριακου !!! ΥΓ ταυτοχρονα συνεχειζονται οι αφιξεις απο 500αρες αλλαχουακμπαρηδες επενδυτες να γιορτασουν την ελευση του 2026 μαζι με τους συντεκνους οπεκεπετζηδες με τσικουδιες και μπαλωθιες !!! κερδαμε και αλλαχου ακμπαρ !!!