Την παράταση του προγράμματος «Προλαμβάνω», ακόμη και μετά τη λήξη της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ζητά με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, επισημαίνοντας τη σημασία του προγράμματος για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων.
Η παρέμβαση του ΙΣΑ
Ο πρόεδρος του Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, χαρακτήρισε το πρόγραμμα μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για τη δημόσια υγεία.
«Το πρόγραμμα αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για την προαγωγή της πρόληψης και την έγκαιρη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων. Η παράτασή του είναι αναγκαία, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πρόσβαση των πολιτών σε προληπτικές εξετάσεις στο διηνεκές», ανέφερε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει δυναμικά για τη στήριξη των ιατρών και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας
Το αίτημα για παράταση του προγράμματος «Προλαμβάνω» διατυπώθηκε με επιστολή του ΙΣΑ προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Όπως επισημαίνεται, στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα ολοκλήρωσης των προληπτικών εξετάσεων που έχουν ήδη προγραμματιστεί, αλλά και να συνεχιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς διακοπή σε μια τόσο σημαντική δράση πρόληψης.
Στήριξη από φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Ο ΙΣΑ έγινε αποδέκτης σχετικών αιτημάτων από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων και το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ, οι οποίοι ζητούν επίσης την παράταση του προγράμματος.
Οι φορείς επισημαίνουν ότι η συνέχιση του «Προλαμβάνω» είναι απαραίτητη, τόσο για την ολοκλήρωση των εξετάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη όσο και για τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε προληπτικές υπηρεσίες υγείας.
Η προηγούμενη παρέμβαση του ΙΣΑ
Υπενθυμίζεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ήταν ο πρώτος φορέας που είχε παρέμβει προς την Πολιτεία για τη συμμετοχή των ελευθεροεπαγγελματιών καρδιολόγων και των βιοπαθολόγων στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω».
Τον Νοέμβριο του 2024, σε συνεργασία με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων, είχε κατατεθεί σχετικό αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό από το Υπουργείο Υγείας, επιτρέποντας τη συμμετοχή ιδιωτών κλινικοεργαστηριακών ιατρών στο πρόγραμμα προς όφελος των πολιτών.
Παράλληλα, ο ΙΣΑ διοργάνωσε και ενημερωτικές ημερίδες για πολίτες και γιατρούς σχετικά με τη λειτουργία και τα οφέλη του προγράμματος.
Δείτε επίσης:
- Ozempic και σκευάσματα απώλειας βάρους: Είναι αρκετά για να φέρουν την άνοιξη;
- Καρκίνος: Καθυστερήσεις στην αποζημίωση βιοδεικτών – Ασθενείς πληρώνουν έως 600 ευρώ








